Pericole în primul an de viață. Pentru puii născuți în acestă primăvara !

Pericole în primul an de viață. Pentru puii născuți în acestă primăvara !

Livia OnceriuMay 1, '17

Primul an pentru un pui este perioada în care organismul se dezvoltă rapid, cunoaște noul mediu și noii companioni de viață, iar sistemul imunitar vine în contact cu numeroase pericole pe care le descifrează și le anihilează.

 Pentru părintele unui pui este o perioadă în care învață să recunoască comportamentul canin specific și să răspundă necesităților de creștere ale acestuia. Alimentația corespunzătoare, condițiile de viață adecvate sunt foarte importante în această perioadă, dar trebuie cunoscute și manifestările clasice ale principalelor pericole infecțioase.

  1. Parvovirusul (Parvoviroza canină)

În perioada între 12 săptămâni pînă la vîrsta de 3 ani câinele poate veni în contact cu acest virus extrem de contagios care se transmite prin secreții corporale de la câini infectați, deși câinii ar trebui vaccinați împotriva acestei boli începând cu vârsta de 6-8 săptămâni, cu câte un rapel la fiecare 2- săptămâni până la vârsta de 4 luni.

Simptome: virusul atacă tractul gastrointestinal și sistemul imunitar. La început apare febra. În această perioadă puii sunt contagioși pentru alte animale, nu și pentru om. Apoi datorită vărsăturilor severe și diareei cu sânge, apare deshidratarea extremă care poate ucide rapid câinele în 48-72 ore.

Tratament nu există! Boala poate fi prevenită prin vaccinare! Puii care nu au fost vaccinați la timp pentru a forma imunitatea și au venit în contact cu alte animale bolnave și care manifestă boala trebuie spitalizați. Dacă se intervine rapid, fluidele administrate intravenos și antibioticele care previn infecțiile secundare pot salva viața cățelului.

Perioada de recuperare: în funcție de evoluția bolii și momentul intervenției de susținere, 3 pâna la 7 zile.

  1. Jigodia(Maladia Carre, Distemper)

Vaccinarea impotriva acestui virus este foarte eficientă. Schemele de vaccinare de la noi din tara indică prima vaccinare la 6-8 săptămăni și repetare după 9 săptămâni. După 2-3 administrări de vaccin, câinii capătă imunitate la boală.

Simptome: inițial se manifestă ca o răceala cu febră, strănut, secreții nazale și oculare abundente, cățelușii sunt apatici, apoi se dezvoltă pneumonia sau apar probleme neurologice care pot fi fatale.

 Tratament: nu există! Vaccinarea este singura metoda de prevenire! Odată boala declanșată, internarea este inevitabilă. Se administrează fluide în perfuzie, antibiotice și alte medicamente care susțin funcția respiratorie.

 

Timp de recuparare: câteva săptămâni. Chiar dacă cațelușul supraviețuiește, boala poate reveni mai târziu aducând complicații neurologile cum ar fi convulsiile și prognosticul nefavorabil.

  1. Traheobronșita infecțioasă (tusea de canisa, parainfluenza)

Infecția bacteriană sau virusul parainfluenzei canine, ambele cu transmisie aeriană, pot cauza traheobronsita infecțioasa. Vaccinarea începe la 6-8 săptămâni și se repetă la 12 luni. Deși vaccinarea nu dă imunitate deplină asupra bolii, dacă reapare, simptomele sunt mai ușoare.

 Simptome: letragie, scăderea apetitului, febră, tuse cu expectorație. Poate evolua spre pneumonie.

 Tratament: orice tuse care apare la cățeluși trebuie verificată de un veterinar. Tratament de susținere a funcției respiratorii, antibiotice.

 Timp de recuperare: 10-14 zile

  1. Hepatita canina infecțioasă

Cauzată de adenovirus, este mai rară deoarece vaccinarea în masa este foarte eficientă. De obicei imunizarea se face cu vaccinul polivalent odată cu vaccinarea pentru jigodie.

 Simptome: nu este ușor de diagnosticat, de obicei apar tulburări gastrointestinale cu voma și diaree și mai târziu apare icterul.

 Tratament: internarea este necesară, perfuzare și suportul nutritiv sunt obligatorii, antibiotice și urmărirea funcției hepatice.

  1. Leptospiroza

Boală bacteriană transmisă prin apa contaminată și urină infectată. Afectează rinichii și ficatul. Vaccinarea începe la 10-12 săptămâni și se repetă în săptămâna 13-15. Nu toate vaccinurile polivalente cuprind și imunizarea contra leptospirozei.

Simptome: asemănătoare unei gripe: voma și /sau febra și/sau

Tratament: Antibiotice perioadă lungă

Recuperare: 4 săptămâni

 

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate