Căpușe

Căpușe

Livia OnceriuMar 19, '161 comment

Capusele sunt fara indoiala inamici de temut atat pentru oameni cat si pentru animalele lor de companie. Pe langa senzatia neplacuta provocata, capusele pot transmite si boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie. Orice proprietar de caine trebuie sa cunoasca o serie de informatii despre riscurile, prevenirea si indepartarea capuselor. Cunostintele de baza despre capuse va pot fi de foarte mare ajutor pentru a va feri cainele de pericolul capuselor.

Capusele sunt paraziti artropozi care se hranesc cu sangele vietuitoarelor de care se ataseaza. Capusele sunt atrase de caldura si miscare, atasandu-se deseori de mamifere, inclusiv caini. Acesti paraziti prefera sa se ascunda in iarba inalta sau pe plantele din zone impadurite, unde isi asteapta viitoarea "gazda". Odata ce s-au atasat de un corp, capusele vor incepe sa se hraneasca timp de cateva ore sau chiar zile

In cazul cainilor, capusele prefera sa se ataseze in zone cu putin par, precum interiorul urechilor, intre degete sau in pliurile blanii. Majoritatea speciilor de capuse vor trece prin patru etape de viata - ou, larva, nimfa si adult. In toate stadiile, in afara de ou, capusele au nevoie de o "gazda" pentru a se hrani cu sange. In functie de specie, capusele pot trai intre cateva luni si cativa ani iar femelele pot depune mii de oua odata.

Nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de capusa vor ajunge la "gazda" dupa cateva ore de la atasare, asa ca este foarte important ca parazitul sa fie indepartat cat mai repede. Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, schiopatatul, umflarea incheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care culmineaza cu paralizie. Aceasta situatie grava se remediaza treptat dupa ce parazitul este indepartat.

Daca observati unul dintre simptomele care va indica prezenta vreunei boli provocate de capuse la cainele dumneavoastra, mergeti de urgenta cu patrupedul la medicul veterinar. Printre cele mai intalnite afectiuni provocate de capuse se numara: Babesioza, Meningita de Rocky Mountains, Ehrlichioza si Anaplasmoza.

Pentru a cauta capuse pe caine mangaiati toata suprafata corpului animalului, acordand atentie sporita urechilor, gatului si cutelor de piele. Incercati sa identificati orice ridicatuta nefireasca de la nivelul pielii animalului si examinati zona cu o puternica sursa de lumina. In functie de specie si etapa a vietii, o capusa poate fi de marimea unui varf de creion sau cat un bob mic de fasole. Daca locuiti intr-o zona invecinata cu padurea, ar trebui sa verificati cainele pentru capuse de cel putin o data pe zi.

Pentru a indeparta o capusa este bine sa purtati manusi chirugicale. Folositi o penseta sau un instrument special pentru a indeparta capusa de pe pielea animalului. Trebuie sa apucati capusa cat mai aproape de punctul in care s-a atasat. Aveti grija sa nu stoarceti corpul capusei. Scoateti parazitul din piele incet si ferm (fara sa intoarceti penseta). Cainele se poate alege cu o rana mica pentru ca s-ar putea sa desprindeti si putin din piele, insa acest lucru este normal. Daca patrupedul sangereaza, apasati usor pe rana.

Daca o parte din capul capusei a ramas in piele, folositi penseta pentru a o scoate usor. In cazul in care nu reusiti sa indepartati de tot capul capusei, nu va alarmati pentru ca, de foarte multe ori, acesta cade singur dupa o vreme. Dupa ce a-ti luat parazitul de pe pielea cainelui, spalati zona in care a fost capusa cu apa si sapun. Urmariti modul in care reactioneaza pielea animalului in locul in care capusa a fost atasata pentru a sesiza daca apar iritatii sau infectii. Daca zona muscata nu se vindeca dupa cateva zile, mergeti cu cainele la un medic veterinar.

Niciodata o capusa nu se va detasa de "gazda" ei inainte de a termina sa se hraneasca. Nu aplicati pe zona unde se afla capusa bete de chibrit aprinse, oja, alcool sau alte substante chimice. Aceste metode nu sunt eficiente si pot chiar sa raneasca animalul.

Controlul periodic al suprafetei pielii este cea mai buna metoda de a feri cainele de capuse. De asemenea, puteti sa tundeti gazonul din curte sau sa folositi pesticide (aveti grija insa sa nu folositi substante care pot face rau animalelor sau plantelor). O alta metoda este folosirea unor produse special create pentru caini impotriva capuselor. Totusi, trebuie sa folositi aceste produse cu atentie, intotdeauna la recomandarea veterinarului si luati in considerare faptul ca majoritatea acestor substante impotriva capuselor sunt toxice pentru pisici.

Comentarii (1)

Mirela Savin on May 12, '16

Ne puteti ajuta si cu cateva informatii despre modul in care pot fi indepartate capusele? Am incercat sa extrag una fixata langa urechea pisicii noastre dar nu am reusit fara sa ii rup capul (capusei, bineinteles :)). Au trecut doua saptamani de atunci si motanul e OK.
I-am administrat imediat Antipoux MD produs de Vanelli, pentru care va multumim.
Ar trebui sa ne facem griji pt capul capusei care a ramas acolo si se simte la palpare ca un mic nodul, sau vaccinul asigura protectia necesara?
Multumim anticipat pt raspuns.
Mirela

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate