Afectarea vederii la câini

Afectarea vederii la câini

Livia OnceriuApr 18, '16

Degenerescența maculară este o cauză comună de afectare a vederii la câini. Această condiție este mai frecventă la câinii în vârstă, dar și câinii mai tineri se pot confrunta cu această afecțiune. Nu se știe exact cauza principală pentru care apare aceasta boală. Studiile stiințifice arată totuși că vârsta și cauzele  genetice sunt cel mai des întalnite condiții favorizante pe lângă care se mai adaugă și factori cum ar fi: expunerea la lumina soarelui,traumatisme, carente în vit. A si E, hipertensiunea arterială, expunerea la fum de țigară, obezitatea, anumite medicamente, care pot facilita apariția degenerescenței maculare. Femelele sunt mai frecvent afectate de aceasta condiție.

Macula este o componentă a retinei, fiind amplasată în centrul său. Macula este esențială pentru a distinge detalii și culori. În cazul în care macula este afectată, viziunea câinelui va fi afectată; el poate avea dificultăți atât cu vederea de aprope cât și la distanță. Câinele afectat de degenerescență maculară va avea viziunea centrală afectată. Pentru că nu va fi în stare să distingă detalii si culori se va manifesta in consecință: nu va putea urca scări; nu va vedea marginea scărilor; nu va vedea castronul cu mâncare sau nu va recunoaște trăsăturile feței oamenilor și îi va identifica doar după miros; va avea sensibilitate la lumină și se va scunde într-un loc întunecat; nu va aprecia corect distanțele și de aceea accidente diverse pot să apară. Câinele va încerca să compenseze prin vederea periferică care nu este afectată dar o parte mai mare sau mai mică din câmpul vizual va fi afectată. Exista o variantă de atrofie a retinei cu debut progresiv ce apare mai frecvent la anumite rase (Collies, setter irlandez, poodle miniatură, Cocker spaniel, Briards, Labrador, Mastiff, Samoyed, Husky siberian) și o variantă cu debut rapid, acut, ce apare mai frecvent la câinii în vârstă. Diagnosticul este pus de un medic veterinar oftalmolog după examinarea retinei și alte teste de specialitate.

Tratamentul este limitat în această afecțiune. Abordarea chirurgicală, deși posibilă, este foarte riscantă. Există studii care dovedesc că aportul alimentar crescut în antioxidanți (Vanovit E-yes) este benefic și poate aduce o îmbunătățire a vederii. Degenerescența maculară evoluează în unele cazuri spre orbire. Câinele se poate adapta la viața fară vedere dar trebuie ajutat să evite accidentările.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate