Comportament agresiv la câine - protejarea resursei

Livia OnceriuJun 7, '16

"Nu deranja un câine când mănâncă, s-ar putea să te muște" este o vorbă pe care o cunoaștem cu toții și care are la origine observația comportamentului unui câine care își apără hrana pe care o consideră o resursă valoroasă și pe care nu vrea să o piardă.

Cum se explică acest comportament?

Denumit protejarea resurselor, acest  complex de reacții ale câinelui  sunt exprimate prin diverse comportamente cum ar fi: mârâiala, privirea fixă și amenințătoare, părul zbârâlit pe coamă, arătatul colților cu rol de a convinge alte animale sau omul să nu se apropie de o sursă pe care câinele o consideră a sa și foarte importantă.  Această resursă poate fi mâncarea, jucăriile sale, un loc anume pe care îl preferă, o anumită persoană etc.

Acest comportament este normal la câine, el transmite mesajul de atenționare și amenințare pentru oricine se apropie și vrea să-i ia obiectul considerat resursă valoroasă. Așadar câinele își exprimă posesiunea și intenția de a păstra bunul/locul/persoana protejată. În cele mai multe cazuri câinele atenționat se va îndepărta.

Dar dacă câinele amenință să muște pe oamenii din jurul său, apărîndu-și o resursă, acest comportament devine o problemă. Câinii de companie ar trebui să cedeze fără mofturi stapânului său obiecte pe care ar vrea să le păstreze cum ar fi de exemplu un os oferit ca tratație, o jucărie sau locul pe canapea.

Apărarea resurselor este cel mai frecvent comportament care determină agresiunea față de oameni, în special față de copii mai mici care cară după ei jucării sau măncare acolo unde căinele poate ajunge la ea. Copii nu înțeleg importanța respectării dreptului câinelui la propietate și nici comportamentul său de atenționare drept care atunci când câinele atacă și mușcă datorită înălțimii lor reduse în comparție cu adultul, rezultă răni de o gravitate mai mare la față și în partea superioară a corpului,.

Cum se manifestă comportamentul de apărare a resursei?

Există o varietate de obiecte pe care câinele le poate considera resursă și o varietate de situații în care acest comportament se manifestă: unii căini păzesc mâncarea pe care o mănâncă, alții o păzesc chiar și atunci când sunt în apropierea ei, dar nu se hrănesc; unii câini păzesc jucării, alții locul lor favorit de odihnă.  Manifestarea comportamentului se face gradual, în trepte, pornind de la atenționare pînă la pedepsire: mută obiectul pe care îl apără; are privire fixă, postură amenințătoare, mârâie, arată colții, mușcă. Este important să cunoaștem aceste manifestări dar nu este bine să pedepsim căinele atunci cînd se manifestă cu un comportament menit numai să atenționeze pentru că s-ar putea ca el să nu-l mai repete și să treacă direct în registrul de comportament agresiv, respectiv la mușcătura de pedepsire. Iar acest lucru se poate petrece in câteva minute.

Ce putem face?

Dacă avem un pui sau un căine adult dar care nu recurge la acest comportament decât ocazional și nu pare agresiv, îl putem învăța să cedeze chiar înainte de a ajunge într-un impas. Câinele trebuie să învețe că atunci când stăpânul se apropie de mâncarea lui, acesta este un lucru bun. Vom folosi mici tratații (bucățele gustoase de carne) când ne apropiem de resursa pe care o protejează. Putem să încercăm chiar să-l hrănim din mână. Oricum nu ne aplecăm la nivelul lui și evităm mișcări bruște care l-ar putea stresa.

Selectați o comandă scurtă verbală, gen Lasă ! , Dă-mi ! pe care să o folosiți în legătură cu acțiunea pe care doriți să-l învățați să o facă, respectiv de a vă ceda resursa.

Folosiți un obiect de mai puțină importanță cum ar fi o jucărie sau un sul de hârtie de ziar pe care o plimbați prin fața ochilor câinelui, pîna aceasta devine interesantă pentru el și vrea să o înhațe. Tineți-o bine de un capăt, n-o scăpați, căci altfel veți fugi după ea, repetați comanda verbală aleasă și oferiți-i tratația pe care nu o dați din mâna, până nu cedează jucaria sau obiectul ales drept resursă. Repetați acțiunea, pînă învață comanda.

Următorul pas este să învățați câinele că atunci când lasă resursa în grija stapânului va primi o tratație, iar după aceea va primi resursa înapoi. In acest pas el va învăța a doua comandă verbală: Ia !

Atunci când nu practicați, ascundeți jucăria/resursa, căci altfel câinele o să v-o aducă tot timpul pentru a căpăta tratații!

Poziția corpului dvs. atunci când vă apropiați de câine este foarte importantă: adoptați o poziție neagresivă cum ar fi în picioare sau îngenunchiat, ușor în lateral față de animal. Poziții agresive cum sunt apropierea directă cu față, aplecarea peste animal, ar putea declanșa comportamentul de apărare a resursei. Câinele ia o poziție nemișcată, încordată, dezvelește colții, mârâie. Opriți-vă și reluați mai târziu.

Acest  sistem de învățare permite câinelui să schimbe o resursă cu alta pe care o consideră mai valoroasă motiv pentru care folosim tratații apetisante, bine mirositoare. Un alt avantaj al folosirii mâncării este acela că poate fi folosită de mai multe ori consecutiv, pînă se învață comenzile.

Dacă există un obiect anume pe care câinele îl păzește cu strășnicie, acel obiect trebuie ascuns până câinele învață să  cedeze obiecte de mai puțină importanță pentru el. Apoi se fac exerciții de cedare folosind tehnica prezentată. Din momentul în care a învățat comportamentul, câinele poate avea acces nelimitat la respective resursă. Același metodă se aplică la locuri (de exemplu un anumit loc pe canapea, sau patul din dormitorul dvs.) Mai întâi îi resticționați accesul de tot, iar după ce învață comenzile de cedare, poate fi lăsat în apropierea sursei.

Dacă câinele pare să vă considere pe dvs. drept o sursă, probabil se apără pe el însuși. Este posibil ca el să nu se simtă în siguranță când se apropie alte persoane. Se întâmplă de multe ori la câini de mici dimensiuni, care sunt purtați de stapâni pretutindeni în brațe. Câinele trebuie lăsat să exploreze singur, să capete încredere. Dacă reacția câinelui este creată de prezența unei persoane, în timp ce îl țineți în brațe, îndepărtați-vă pînă la o distanță la care el nu se mai comportă agresiv și oferiți-i mici tratații (cat un bob de mazare), pînă învață să asocieze pozitiv prezența oamenilor cu primirea tratațiilor.

In situația în care aveți copii mici în familie sau ați avut deja incidente în care cîinele v-a agresat, apelați la serviciile unui specialist în comportamentul câinelui care să vă ajute cu un plan de dresaj adecvat.

De reținut pe scurt:

    • Apărarea resursei este un comportament natural la câine care trebuie modificat în așa fel încât să nu reprezinte un pericol.
    • Preveniți comportamentele nedorite, dezvoltând și recompensănd numai manifestările dorite. Faceti asocieri positive intre oameni si resurse.
    •  Cand aveti un câine  trebuie sa va  asigurati ca nu ajunge sa va  strice lucrurile din casă: inchideti susile, strangeti lucrurile.
    • Nu fugiți după câine atunci când acesta încearcă să fugă cu pantoful dvs. în gură. S-ar putea să considere acest fapt un joc și să repete acțiunea.
    • Când invățați câinele comenzile lasă si dă-mi , folosiți la început lucruri puțin interesante, gradual trecând spre resurse mult mai interesante.
    • Totdeauna câinele este cel care decide valoarea resursei. Folosiți totdeauna ceva mai valoros decât ce are.
    • Nu loviți , nu amenințati, nu speriați un câine care are un comportament de avertizare pentru că va trece direct la agresiune.
    • Dacă aveți mai mulți câini, hrăniții separat pentru a preveni apariția comportamentului de apărare a resurselor și escaladarea spre agresiune între specimene.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate