Agresivitatea canină

Agresivitatea canină

Livia OnceriuJun 10, '16

 

Una dintre devierile de comportament pe care le pot manifesta câinii este agresivitatea. Pentru a recunoaște sau a preveni apariția unei asemenea devieri de comportament trebuie ca agresivitatea câinelui, în general, să fie pe deplin înțeleasă.

Stările de agresivitate diferă, în primul rând, prin originea lor. Astfel, agresivitatea dominantă este transmisă genetic, iar agresivitatea între masculi este strâns legată de echilibrul hormonal.

Alte forme de agresivitate pot fi generate de mediul înconjurător, de obiecte aflate în mișcare, de stări de spirit sau, pur și simplu, pot fi dobândite prin programe de dresaj specializate.

Chiar și în aceste cazuri, stările de agresivitate sunt strâns legate de nivelul și limita de stres precum și de gradul de excitație nervoasă a câinelui. Agresivitatea unui câine nu se manifestă neapărat prin atac direct, cu mușcături sângeroase, cu toate că, în cazuri extreme, se ajunge și la așa ceva.

Agresivitatea poate îmbrăca forme subtile, desprinse dintr-un ritual de comunicare și avertizare ce se concretizează în expresii faciale, poziții ale corpului, lătrat, mârâit ori privire intensă și fixă.

Starea de agresivitate poate fi declanșată ofensiv sau defensiv. Câinii pot alerga după o persoană sau un animal și să muște (agresivitate ofensivă) sau pot să fugă de o persoană sau de un animal și, încolțiți fiind, să muște defensiv.

Agresivitatea este influențată de sex, vârstă, talie, echilibru hormonal, teritoriu, spațiu personal, poziția ierarhică în grupă și de experiențele trăite anterior. Confruntările agresive, chiar sângeroase, pot lua forma unei competiții: lupta pentru mâncare, teritoriu, cuib sau rivalitatea stârnită de prezența unei femele în călduri. Aceste confruntări reprezintă pentru combatanți o oportunitate de a-și valorifica potențialul genetic în scopul supraviețuirii și perpetuării speciei.

 

O enumerare a stărilor de agresivitate cu origini diferite se prezintă astfel:

Agresivitate dominantă

Agresivitate posesivă (include agresivitatea competitivă și protejarea resurselor)

Agresivitate din frică (include agresivitatea generată de durere)

Agresivitate protectivă (include agresivitatea teritorială și agresivitatea maternă)

Agresivitate între masculi

Agresivitate din instinct de vânătoare

Agresivitate învățată

Agresivitate idiopatică

Agresivitate în joacă

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate