Ghid de bune maniere-relația om-câine

Ghid de bune maniere-relația om-câine

Livia OnceriuMar 22, '19

Cu toții ne străduim să fim cei mai buni “părinți” pentru animalele noastre de companie, dar de cele mai multe ori le încurajăm în mod accidental sau repetitiv comportamente neplăcute. Uneori aceste tipuri de comportament se dezvoltă lent, treptat, până când câinele ajunge la maturitate, alteori este doar un singur episod în care câinele dumneavoastră învață obiceiuri greșite.

Este o adevarată provocare să dezveți un animal de companie de obiceiurile greșite pe care și le-a însușit deja. Spre exemplu, în cazul în care câinele dumneavostră este obișnuit să obțină bunătăți sau atenție ori de câte ori scâncește/ stă în poziție de milog, etc., timpul pentru a-l dezvăța de acest obicei poate fi chiar și dublul timpului necesar deprinderii acestuia.

Mai jos vă vom prezenta câteva probleme întâlnite în relația stăpân – animal de companie, cu sfaturile de rigoare pentru rezolvarea acestora.

Săriturile în sus

Acest comportament te poate speria foarte tare, cu toate că la început săriturile animalului de companie pot părea foarte distractive, mai ales la pui. Un câine care sare pe tine își demonstrează cu claritate afecțiunea lui nemărginită. Această dovadă de afecțiune este în general răsplătită cu aplauze, râsete și încurajări, iar câinii noștri învață că ne place când au un astfel de comportament. Apoi, ceva se schimbă: fie că se datorează creșterii de la stadiul de cățeluș-pui la cel de câine adult, fie  o schimbare a locului de muncă care necesită o altă ținută de purtat zilnic - fără fire de păr sau urme de lăbuțe murdare, fie un accident sau un nou copil în casă și dintr-o dată, acea săritură devine deranjantă sau chiar periculoasă.

Pentru a opri un astfel de comportament trebuie să nu mai felicitați câinele, din contră, trebuie tratat cu indiferență (un simplu avertisment nu este așa de ușor cum pare). Orice atenție contează, așa că nu vă sfiiți să certați câinele atunci când caută joacă și se aruncă pe dumneavostră. Așteptați un moment de calm până când acesta se sprijină cu toate labele pe podea și interacționați cu el. Dacă sare din nou, întoarceți-vă cu spatele până când se oprește, apoi reluați contactul. Puneți câinele în lesă și pășiti pe mijlocul acesteia împiedicând săritura, dacă acestuia îi place să sară la oaspeții pe care îi aveți în vizită. În felul acesta câinele va conștientiza că nu este bine să sară pe invitați.

Privirea rugătoare care parcă "cerșeste"

Specialiștii o numesc "ochi de cățeluș" pentru un motiv bine întemeiat. Este greu să reziști atunci când câinele tău îți oferă acea privire rugătoare care pare să spună: "Sunt mort de foame", așa că, bineînțeles, vei ceda și vei împărți ceea ce se află în farfuria din fața ta cu acesta. Dorința noastră de a hrăni animalele de companie cu mâncare pentru oameni provine dintr-un sentiment de iubire și afecțiune pentru acestea, iar în timp ce generozitatea este un lucru bun, în realitate, nu faceți decât să vă pregătiți, ca din acel moment să împărțiti totdeauna mâncarea cu câinele dumneavoastră drag.

În loc să faceți această greseală mai bine, dați câinelui propriile lui delicii în timp ce dumneavoastră serviți masa. Găsiți o jucărie care-i place, care să vă păstreze câinele fericit și ocupat în timpul mesei. Dacă câinele termină de mâncat înaintea dumneavoastră și începe să „cerșească” din priviri, ignorați-l pur și simplu. (din nou, dacă aveți un câine insistent nu este deloc ușor de ignorat!). Acest comportament, la fel ca multe dintre aceste comportamente problematice, va trece probabil prin ceea ce se numește "dispariția unui obicei", fiind temporar. Este un aspect  provocator dar previzibil a modificării comportamentului și, de obicei, un indicator că sunteți aproape de linia de sosire, deci nu trebuie să renunțați.

Trasul de zgardă

Câinii au locuri pentru a merge la plimbare și locuri pentru a-și face nevoile. Trasul de zgardă este un alt tip de comportament neadecvat deoarece adesea permitem câinilor noștri să tragă din când în când de lesă, fără să ne dăm seama că acest lucru va duce la alergarea noastră după câine. Câinii învață, de regulă, foarte repede că "o lesă strâmtă și bine strânsă înseamnă că merg înainte", iar acea stare de tensiune creată în jurul gâtului devine punctul de referință stabilit pentru mers. Pe de altă parte, o lesă lăsată moale permite câinelui să aiba un ritm mai alert de mers, uneori chiar să alerge.

Scopul este să-ți înveți câinele că  acest mers, cu o lesă bine strânsă în jurul gâtului, nu este unul adecvat și că plimbarea cu lesa mai relaxată este cea corectă și plăcută în același timp. Atunci când câinele trage de lesă, opriți-vă din mers de fiecare dată (într-adevăr trebuie să acordați  o atenție sporită în timpul acestui exercițiu). Când se întoarce către tine, sau chiar se uită înapoi la tine, oferă-i o răsplată chiar lângă tine. În acest fel câinele se va apropia de voi și puteți continua plimbarea ca doi prieteni.

Lătratul

Un câine care latră și se asteaptă să obțină prin acest comportament ceea ce vrea, indiferent dacă vorbim de cină sau o minge care se rostogolește sub canapea, este un animal de companie răsfățat. Și dacă îi dai ceea ce cere, nu faci decât sa încurajezi acest comportament greșit.

Pentru a începe procesul de remediere a acestui comportament, inițiați un program prin care câinele dumneavoastră va trebui să stea așezat pentru a căpăta tot ce vrea. Lasă-l să stea așezat înainte să arunci mingea, sau să-i dai castronul cu mâncare sau să deschizi ușa spre curte. În același timp, învățați câinele că lătratul nu funcționează niciodată. Dacă pregătiți cina pentru acesta și începe să latre încercând să vă atragă atenția să vă grăbiți, puneți castronul jos și plecați. Dacă vă latră  pentru a-i arunca mingea de joacă,  lăsați-o și faceți altă activitate. Câinele dumneavoastră va  înțelege astfel că lătratul te face „să execuți opusul” a ceea ce își dorește.

Mușcatul

Puii de câine trec printr-o etapă dificilă, în momentul în care le ies dinții. Acesta este un aspect  incomod atât pentru animalul de companie cât și pentru părinții acestuia, dar de obicei se termină în câteva săptămâni (atât durează schimbarea dinților de lapte cu cei celor permanenți). Cu toate acestea, le permitem câinilor să ne muște cât sunt încă pui și au dentiția de lapte, iar ajunși la maturitate continuă să facă același lucru crezând că este unul bun.

Cu toate că dezobișnuirea unui câine adult din a mai mușca nu este la fel de ușoară ca cea pentru un pui, modul de remediere a acestui comportament este exact la fel. Marchează momentul exact în care dinții câinelui tău te ating cu o expresie de genul "Au!" și apoi îndepărteză-te timp de  treizeci de secunde. Dacă câinele tău te mușcă în timp ce te joci cu el, marchează și acest comportament  spunând "Au!",  ia atitudine, aruncă jucăria și pleacă. Combinația dintre expresia "Au!"- pentru a-i spune când a întrecut măsura și mușcătura care doare, pe de o parte și  retragerea atenției acordate pe de altă parte, va ajuta curând animalul de companie să înțeleagă  că nu vrei să stai alături de un amic care mușcă și provoacă durere.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate