Alergiile din nou in atenție

Alergiile din nou in atenție

Livia OnceriuJul 8, '16

Alergiile reprezintă  o problemă tot mai frecventă la câini, reflectând o tendință similară și la oameni. Motivul este încă neclar, dar acest lucru și similitudinea dintre anumite tipuri de alergii la câini și oameni au condus la cercetări interesante, de care ar putea beneficia  ambele specii.

Cea mai comună formă de alergii la câini este cunoscută sub numele de dermatita atopică (DA). O posibila definiție a acestei boli este:

Dermatita  atopică este o  inflamație a pielii, care este cauzată de o predispoziție  genetică de a manifesta  reacții alergice ....

Un studiu care a apărut recent în Journal of Investigative Dermatology,  cercetatorii  americani* analizează  microbiomul, adică populația de microbi prezentă în mod natural pe piele și relația cu capacitatea de barieră protectoare a pielii.

La studiu au participat 32 de câini, 15 prezentând dermatită atopică și 17 fără. S-au comparat microbiomurile înainte, în timpul și după ce câinii cu dermatită atopică au fost tratați cu antibiotice pentru a-i ajuta să se recupereze.

S-a observat că în timpul unui episod de acutizare, câinii cu dermatită atopică au avut de aproape zece ori mai multe specii bacteriene responsabile pentru infecțiile comune ale pielii gen Staphylococcus pseudintermedius.

 Cercetătorii, de asemenea, au observat  o creștere a speciei  Corynebacterium așa cum se întâmplă de obicei la oamenii cu DA și au observat o scădere a  barierii protectoare a pielii. După ce terapia cu antibiotice a fost finalizată, toți acești parametri au revenit la normal.

S-a emis ipoteza că în ambele dermatite atopice, canine și umane, există o relație similară între funcția de barieră a pielii, sistemul imunitar și numărul de microbi, chiar dacă speciile de microbi nu sunt identice. Speranța este că informațiile obținute din acest studiu și altele ca acestea ne vor permite într-o zi să  tratăm această boală, prin modificarea microbiomului pielii fără a uitiliza antibiotice.

Insuficienta capacitate a pielii de a acționa ca o "barieră" pentru a menține la distanță umezeala și bacteriile dăunătoare este considerat un factor posibil în declanșarea sau avansarea DA.

Nu se știe încă dacă dezvoltarea excesivă a bacteriilor slăbește funcția de barieră a pielii, sau o barieră slabită este ineficientă împotriva dezvoltării excesive a bacteriilor, dar știm acum că acestea sunt corelate.

Pentru mine, aceste cercetări devin un suport științific pentru modul în care mulți veterinari rezolvă cazurile de dermatită atopică:

  • Băi frecvente pentru a îndeparta alergenii care sunt reținuți în blana câinelui, aproape de piele, folosind șampoane adaptate pH-ului pielii câinilor, bogate în elemente nutritive emoliente, hidratante, extracte naturale de plante cu rol în reducerea proceselor inflamatorii locale și reducerea numărului de bacterii(gama de șampoane HERR, șampon cu sulf DERMOVAN)
  • Suplimentarea alimentației sau administrare topică locală prin produse de îngrijire cu acizi grași nesaturați omega 3 și 6, vitamine A și D, B7, metionina. Aceștia au rol antioxidant și de susținere a metabolismului pielii, îmbunătățind abilitatea de a acționa ca o barieră (VANOVIT hair&skin
  • Când se impune, tratamentul cu antibiotice pentru a normaliza microbiomul pielii
  • Medicația și/sau desensibilizarea pentru a reduce predispoziția câinilor la reacții alergice

Discutați cu veterinarul vostru dacă aveți un câine cu dermatită atopică pentru a stabili ce formă de terapie este mai potrivită în funcție de specificitatea cazului.

 

*Longitudinal Evaluation of the Skin Microbiome and Association with Microenvironment and Treatment in Canine Atopic DermatitisCharles W. Bradley  Daniel O. Morris, Shelley C. Rankin, Christine L. Cain, Ana M. Misic, Timothy Houser, Elizabeth A. Mauldin, Elizabeth A. Grice Journal of Investigative Dermatology 2016

Sursa

University of Pennsylvania School of Medicine

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate