Aportul de calciu în hrana câinelui

Aportul de calciu în hrana câinelui

Livia OnceriuJul 28, '17

Una dintre greșelile pe care le fac proprietarii de câini care administrează numai hrana  preparata în casă - de fapt puțini știu să prepare ceva special adresat necesităților acestui patruped, cei mai mulți hrănindul cu resturi alimentare de la om - este faptul de a nu adauga suficient calciu. Când hrana nu conține suficiente oase, trebuie adaugat calciu. Un câine adult are nevoie de 800 până la 1000mg calciu pe fiecare ½ kg de hrană administrată. Calciu trebuie potențat cu o cantitate adecvată de fosfor. Ideal raportul calciu/ fosfor este de 1:1 pînă la 2:1.

De ce e necesar calciul la câine?

Calciul este cunoscut pentru rolul pe care îl are în dezvoltarea oaselor scheletului, contribuind la creșterea și întărirea lor. De asemenea calciu are rol și în alte mecanisme legate în general de creștere cum ar fi: dezvoltarea unghiilor, dinților sau asigurarea unui aspect sănătos al blănii.  Calciu este necesar în digestie, coagularea sângelui, în contracțiile și relaxarea musculaturii, eliberarea unor hormoni sau buna funcționare a nervilor. Calciul are rol inclusiv în menținerea ritmului cardiac.  Un element atât de necesar organismului în creștere și apoi util în buna desfășurare a atâtor mecanisme, nu poate fi ignorat.

Calciu este un mineral ce trebuie consumat prin hrană, pentru că nu poate fi produs de organismul câinelui.

98% din calciul dintr-un organism este depozitat în oase, care acționează ca o bancă, eliberînd zilnic în sânge necesarul de calciu pentru buna desfășurare a tuturor metabolismelor care se bazează pe acest element esențial pentru viață.

Calciul acționează sinergic cu alte elemente cum ar fi magneziul pentru asigurarea sănătății oaselor scheletului. Vitamina D este necesară pentru absorbția din hrană a celor două elemente.

Balanța aportului de calciu este necesară pentru că orice dezechilibru, fie în plus(hipercalcemia), fie în minus (hipocalcemia), duce la tulburări majore ale mai multor metabolisme, cu un cortegiu de semne din cele mai diverse.

Hrana uscată(formule comerciale)

Carnea conține mult fosfor, astfel încât hrana bogată în proteine din carne/organe, trebuie echilibrată cu un aport de calciu. Suplimentarea cu calciu poate balansa aportul mare de fosfor din proteine.

Hrana uscată sau umedă la conservă are de obicei un adaos de calciu și fosfor. Trebuie să cunoașteți necesarul de calciu al cainelui în funcție de vârsta, stare fiziologică, etc. Atunci când alegeți marca de hrană uscată trebuie să citiți cu atenție informațiile înscrise pe ambalaj. Dacă nu este menționat un adaos de calciu, iar conținutul de proteină în formulă e mare, veți ști că este cazul să administrați suplimente alimentare cu calciu.

Hrană preparată în casă

Sunt 3 reguli de baza atunci când se discuta alimentația câinelui cu hrana preparata în casă: varietatea, utilizarea pe o perioda lungă și aportul de calciu.

Cea mai bună sursă naturală de calciu sunt oasele crude. Pentru un aport corect zilnic, oasele crude ar trebui să reprezinte 30-50% din totalul hranei administrate. Dacă hrana are un continut mare de carne, proporția de oase trebuie mărită pentru ca fosforul și calciul să fie în balanță.

În sălbaticie, un lup are nevoie de15% aport de oase zilnic. La un câine adult, un procent asemănător de os crud poate fi asimilat fără neplaceri, dar cu cât acest procent crește pot apare fenomene cauzate de modificarea digestiei câinelui care de-a lungul timpului, de cand a fost domesticit, s-a adaptat unui aport diversificat de hrană. Aportul mare de oase crude, poate duce la indigestie (conținut mare de grăsimi din măduvă), constipație, sau excesul de calciu poate împiedica absorbția altor minerale necesare organismului.

Scaunele unui câine hrănit cu oase crude au volum mai mic, sunt mai tari dect cele ale unui câine ce primește hrană uscata în formule comerciale și sunt mai albicoase. Ele sunt sfărâmicioase și se degradează mai rapid în mediu. Dacă constați că animalul are dificultăți la defecație este bine să reduceți cantitatea de oase din dietă.

Suplimente nutritive cu calciu

La îndemâna orișicui și în același timp o sursa suplimentară de calciu în alimentație sunt cojile de ouă. Curațate, uscate în cuptor și apoi pisate bine sau trase într-o râșniță de cafea curată, cojile de la un ou mare asigură o linguriță de pulbere care conține 2000mg calciu. Se administrează ½ linguriță de pulbere fină la fiecare 500g hrană.

Suplimentele alimentare formule comerciale ce conțin calciu, de obicei au în componență și fosfor, deci se recomandă acele produse cu raport mare calciu:fosfor tip 2:1 pentru echilibrarea alimentației predominant constituite din derivate din carne.

Formulele tip 1 : 1 sunt recomandate ca baza în orice dezechilibru de bază datorat unei alimentații deficitare în ansamblu, utile în perioada de creștere, lactație, recuperarea după fracturi, etc.

 Pentru o buna absorbție a calciului din suplimente se caută formule ce contin și Vit. D3.

 

În concluzie :

-aportul de calciu în alimentație este necesar și trebuie cunoscut. El variaza cu vârsta, stare fiziologică etc.

-cele mai multe formulele comerciale de hrană necesită suplimente de calciu

-hrana preparată acasă trebuie să conțină oase crude în proporție de cel putin 15% sau se adaugă suplimente de calciu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate