Cât de mult trăiesc iepurii ca animale de companie?

Cât de mult trăiesc iepurii ca animale de companie?

Iulian CuciureanuMar 12, '19

Iepurii fac parte din rândul animalelor de companie, fiind chiar foarte populari, iar viața lor s-a prelungit de-a lungul anilor datorită, în mare parte, calității îngrijirii pe care o primesc de la stăpânii lor. Știm că multe lucruri pot afecta durata de viață a unui animal de companie, iar iepurii nu fac nici ei excepție.

Istoria iepurilor domestici

Domesticirea iepurilor ca animale de companie nu este asemănătoare cu cea a iepurilor sălbatici pe care îi putem vedea prin curțile noastre. Oryctolagus cuniculus este denumirea în limba latină a unei specii de iepuri domestici, în timp ce iepurii sălbatici sunt cunoscuți sub numele de Lepus sylvaticus. Acest lucru sugerează că iepurii de companie și cei sălbatici sunt  practic specii diferite din punct de vedere biologic, chiar dacă aceștia sunt rude îndepărtate și fac parte din aceeași familie.

De-a lungul anilor, iepurii au fost crescuți pentru a asigura hrana și pentru blana lor, dar din secolului al XIX-lea ei au fost crescuți și ca animale de companie, mult iubiți și îndrăgiți. La sfârșitul secolului al XX-lea, prezența iepurilor ca animale de companie începuse să devină o obisnuiță în casele de pe continentul American și de atunci le-a crescut și mai mult   popularitatea. Pe măsura trecerii timpului, din ce în ce mai mulți oameni au descoperit personalitatea minunată a iepurilor ca animale de companie.

Rasele de iepuri și durata lor de viață

În timp ce durata medie de viață a unui iepure de companie este conform HRS (House Rabbit Society - organizație non -profit de salvare și educație pentru propietarii de iepuri) de aproximativ 8 până la 12 ani, studiile au arătat  că anumite rase de iepuri de companie trăiesc mai mult decât altele. La fel ca și câinii, rasele de iepuri mai mici sau chiar pitice tind să trăiască mai mult decât rasele de iepuri mari. Iepurii din rasa Dwarf  Hotot  sunt mici, la fel și cei din rasa Mini Lop. Aceștia vor trăi în mod obișnuit un număr de ani format din două cifre, în timp ce rasele de talie mare precum rasa French Lop, originară din Franța, cu dimensiuni mari sau rasa Flemish Giants, supranumiți și "Uriașul Belgian" au o speranță medie de viață cuprinsă între 5-10 ani.

Nutriția iepurilor

Un iepure, la fel ca oricare alt animal, are cerințe nutriționale specifice și știm că tot ceea ce intră în alimentația cu care ne hrănim iepurele de companie are un efect direct asupra duratei lor de viață. Nutriția merge mână în mână cu sănătatea generală a unui iepure și dacă acesta nu primește vitaminele, mineralele și conținutul de fibre strict necesare în dieta sa, nu va fi un animal sănătos și, prin urmare, nu va trăi o perioadă lungă de timp. Trebuie de adăugat în hrana iepurelui și fân în stare proaspătă, legume și fructe. Unele fructe trebuie administrate cu moderație pentru a avea o dietă echilibrată, în caz contrar, rezultatul va fi un animal de companie  nesănătos.

Sănătatea unui iepure

Pe lângă mâncarea de care are nevoie, multe alte lucruri joacă un rol important în sănătatea iepurelui tău. Iepurii pot dezvolta boli sau paraziți, iar dacă sunt lăsați netratați, această lipsă de preocupare privind sănătatea lor poate avea drept consecințe scurtarea duratei de viață.

Practicarea unor măsuri de igienă corecte,  prin spălarea mâinilor înainte și după manipularea iepurelui, precum și prin curățarea regulată a cuștilor, reprezintă modalități bune de a vă păstra sănătos iepurele. De asemenea, controalele regulate la medicul veterinar vă vor ajuta să preveniți orice problemă pe care iepurele dumneavoastră o poate dezvolta înainte de a fi prea târziu pentru a face ceva în legătură cu aceasta.

Castrarea sau sterilizarea iepurelui poate ajuta, de asemenea, la prelungirea duratei de viață. Iepurii de sex feminin sunt predispuși la cancere mamare și uterine, iar iepurii masculi pot dezvolta cancer testicular. Prin castrarea unui iepure veți reduce drastic probabilitatea ca acesta să dezvolte o formă de cancer și prin urmare, cresc șansele de a trăi o perioadă mai mare de timp.

Stilul de viață al unui iepure

Iepurii au nevoie de mult spațiu și de stimulare mentală dar, din păcate, mulți oameni cred că sunt fericiți ținându-i în cuști toată viața lor. Iepurii pot să trăiască atât în interior cât și în aer liber, dar au nevoie de spații mari, cum ar fi un dormitor, pentru a se menține în formă. Iepurii care nu beneficiază de un spațiu  adecvat și dotat corespunzător  nu sunt de obicei la fel de sănătoși ca cei care au parte de toate condițiile necesare și prin urmare, vor trăi mai puțin decât aceștia. De asemenea, este important să asigurați în casă o atmosferă calmă și prietenoasă pentru iepurele dumneavoastră. Existența stărilor de stres pot cauza chiar moartea iepurelui.

Cel mai bătrân iepure înregistrat

Hazel este un iepure de culoare galbenă care deține recordul de „cel mai longeviv animal de companie care a trăit vreodată”. Hazel a murit la vârsta de 16 ani și a trăit în Regatul Unit al Marii Britanii. Înainte de Hazel, recordul a  fost deținut de un alt iepure de companie care a trăit 14 ani.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate