Cerințe nutriționale la pisici

Cerințe nutriționale la pisici

Livia OnceriuJul 18, '16

Din perspectiva evoluţiei biologice, trebuie să se ţină  cont de două aspecte:

  1. pisicile sunt obligatoriu carnivore
  2. ȋşi au originea ȋn deşert

Un carnivor obligatoriu este acel animal care necesită carne în dieta sa. Acestea pot mânca alte alimente care le sunt oferite, în special produse de origine animală, cum ar fi brȃnză şi măduva osoasă sau substanțe zaharoase dulci, cum ar fi miere și sirop. Aceste alimente nu sunt esențiale și nu sunt consumate în mod regulat. Adevăratele  carnivore duc lipsa unui metabolism necesar pentru digestia materiilor vegetale. Unele mamifere carnivore consumă plante verzi doar pentru a-şi  provoaca voma. Ȋn concluzie, pisicile nu pot fi vegetariene !

In decursul  evoluției, pisicile au devenit dependente de elemente nutritive ce se găsesc doar în ţesutul animalelor. Exemplele includ anumiți acizi grași esenţiali, minerale şi vitamine  (ȋn special  calciu, vitamina A şi niacina). Aceste substanțe nutritive nu se găsesc în țesutul plantelor, în forme care pot fi utilizate de către pisici. La fel de important este pentru un  carnivor obligatoriu nivelul ridicat de proteine ​​ȋn dietă, cu echilibru adecvat de aminoacizi.

Perioada de referinţă

proteine

grăsimi

Pisoi

30%

20%

Adulte

25 -30%

15 – 20%

 

Datorită faptului că  originea lor este ȋn  deșert,  pisicile  conservă  apa mult  mai eficient,  de aceea ele pot bea mai puţină apă pe zi decât un câine de dimensiuni similare. Cu toate acestea,  apa de băut  trebuie să fie întotdeauna disponibilă. Avȃnd ȋn vedere acestea, nu vă alarmați dacă pisica pare să bea foarte puțină apă. Unele pisici hrănite cu alimente umede sau conserve ȋşi iau o mare parte de apă direct din alimente iar proprietarii vor vedea  rareori că pisica bea!

Specificul alimentaţiei la puii de pisică

La ȋnceput, puii trebuie să mănânce mult  și de multe ori! Ei au nevoie de cantități relativ mari de alimente deoarece  ei sunt în creștere rapidă și au spațiu limitat în stomacul  lor mic.

La vȃrsta de opt săptămȃni au nevoie să fie hrănite cu aproximativ 5 mese pe zi.

La  6 luni, nevoia de hrană se reduce,  puii sunt la aproximativ 75 % din dimensiunea lor de adult și pot fi alimentaţi de 2 ori pe zi.


Un aliment de bună calitate pentru pisoi prezintă avantaje față de mâncarea pentru pisici adulte, deoarece acesta a fost special formulat pentru exigenţele nutriţionale ale pisoiului. Datorită creşterii rapide, orice greşeală făcută ȋn  alimentaţie va avea, ulterior,  consecinţe grave,  chiar ireversibile. Pentru cele mai multe pisici, creșterea este aproape completă la vârsta de șase luni. Mâncarea de adult poate fi introdusă  la 8-10 luni .

     Puii și pisicile adulte nu au nevoie de lapte

Contrar mitului popular, pisoii şi pisicile adulte nu au nevoie de lapte. De fapt, la vârstă de aproximativ 12 săptămâni cele mai multe dintre pisici ȋşi pierd capacitatea de a digera zahărul din lapte (lactoza). Prin urmare, numai cantitățile mici pot fi tolerate, iar prea mult lapte poate duce la tulburări digestive şi diaree, deoarece pisica nu ȋl pot digera în mod corespunzător!

 

Cea mai bună metodă de a alege corect hrana pentru animalul dumneavoasră este să solicitaţi sfatul medicului veterinar.  El este cel mai ȋn măsură să vă recomande produsul indicat pentru animalul dumneavoastră (vȃrstă, rasă, perioadă de creştere, perioadă fiziologică, activitate fizică, stare de sănătate).  

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate