Coronavirusul felin - Peritonita infecțioasă la pisici

Coronavirusul felin - Peritonita infecțioasă la pisici

Livia OnceriuSep 25, '20

Peritonita infecțioasă poate apare la pisici, la orice vârstă, fiind cauzată de un coronavirus FCoV, altul decât Sars-COV-2.

Sursa de contaminare o reprezintă fecalele pisicilor bolnave. Apariția infecției cu coronavirusul felin este foarte mare în gospodăriile cu multe pisici, fiind rar întălnită la pisicile singure, fără stăpân, datorită faptului că acestea își îngroapă materiile fecale în diverse locuri iar riscul de contaminare este mai mic.

În general, provoacă infecții asimptomatice sau poate provoca diaree ușoară. Până în prezent, sunt slab înțelese modificările ale virusului ce pot da naștere la mutanți care duc la dezvoltarea peritonitei infecțioase feline (FIP). Majoritatea pisicilor infectate cu FCoV elimină virusul după infecție, dar unele pisici pot dezvolta o infecție persistentă. Aceste pisici sunt, în general, asimptomatice, pot elimina cantități mari de virus în fecale și servesc drept sursă continuă de infecție pentru alte pisici din mediu. Circulația continuă a FCoV într-o populație de pisici poate crește șansa ca o tulpină virulentă FIP să apară. În timp ce patogeneza FIP este slab înțeleasă, acum se crede că detectarea și îndepărtarea pisicilor infectate într-o gospodărie cu mai multe pisici poate reduce riscul apariției FIP în acea populație.

 

Clinic, la pisicile afectate, apar acumulări de fluide în cavitățile toracică și abdominală. Simptomele frecvente în peritonita infecțioasă la pisici sunt: febra, lipsa poftei de mâncare, letargia și pierderea în greutate. Unori apar probleme neurologice (ataxie, nistagmus, convulsii). Semnele clinice variază în funcție de organul afectat: ficatul, rinichii, pancreasul, creierul sau globii oculari.

             

Diagnosticarea afecțiunii la pisici se poate face prin examinarea citologiei fluidelor din cavitățile corpului, ori prin examinarea histopatologică a organelor afectate, pentru depistarea virusului peritonitei infecțioase feline. Alte examene presupun efectuarea testelor cu ser cu anticorpi (Elisa, IFA, AGI, PH). La toate pisicile suspectate de peritonita infecțioasă se recomandă examinarea retinei (pot aparea infiltrate cenușii în jurul vascularizației retiniene,  modificari granulomatoase, hemoragii retiniene, dezlipire de retină).

 

In prezent, prognosticul este rezervat, nu există nici un tratament specific pentru peritonita infecțioasa la pisici. Se indică tratament de susținere cu corticosteroizi, imunosupresoare, imunomodulatoare, după sfatul medicului veterinar.

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate