« Cri, cri, cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii »

« Cri, cri, cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii »

Livia OnceriuSep 10, '16


 

« Cri, cri, cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii »… și totuși suntem deja în septembrie!

Ce probleme ridică schimbarea anotimpului în domeniul sănătății câinilor?

Apropierea sezonului rece și umed ridică de obicei câteva întrebări în legătură cu îngrijirea și creșterea animalelor de companie.

De exemplu, se pune problema paraziților externi, respectiv puricii, căpușele. Apoi restul insectelor -țânțarii- ce cauzează disconfort inclusiv animalelor de companie și multă îngrijorare stăpânilor datorită riscului de transmisie a unor boli de la animale la om, cea mai recent aparută fiind infecția cu virusul Zika.

Chiar dacă în zona noastră geografică nu au fost încă raportate cazuri cu transmisie de la țânțari, dat fiind schimbările climatice evidente și prelungirea sezonului cald ne punem totuși întrebări, pentru că au fost raportate infestări din ce în ce mai la nord de tropice (Florida de exemplu).

Ce se întâmplă cu aceste insecte în perioada rece?

Vor mai avea nevoie animalele noastre de companie de antiparazitare externe?


    În perioada rece, puricii, căpușele și țănțarii adulți se adună sub crenguțe și frunze, la adăpost de frig și ploi sau migrează spre zone mai calde, adică spre case, grajduri, făcându-și culcuș în covoare, locurile unde dorm animalele, pe la colțuri, în subsoluri umede etc, pe toată perioada lor de viață. Ouăle depuse nu se vor dezvolta decât în sezonul cald. Dacă sunt depuse într-o incintă ce le oferă adăpost, caldură și umezeală, asistăm la continuarea ciclului de viață. Puricii, de exemplu, sunt prolifici, producând mii de ouă în timpul perioadei lor de trei - patru luni de viață. În condiții ideale, durează doar două săptămâni, de la nivelul larvelor, la pupe și apoi la purici capabili să depună ouă.

       Atâta timp cât termometrul exterior încă indică temperaturi de vară târzie, cu nopți calde și încă nu cade bruma, prevenirea infestării cu purici, căpușe și țănțari, rămâne singurul mijloc de protecție. Antipoux Dog

      O altă întrebare care se ridică este cea a rezistenței la frig a animalelor de companie. De cele mai multe ori ne referim la câini și la transportul lor cu mașina pe timp de toamnă, cu atât mai mult cu cât am tot adus în discuție ce se poate întâmpla dacă îi expunem la căldura toridă a verii în articolele anterioare.(Legătură) Vara mașina devine un cuptor, iarna un frigider așa că nu avem nici un comentariu în plus.

      Un animal lăsat singur în mașină este supus unor pericole ce țin nu numai de temperatură ambientală, cât și de alte situații cum ar fi furtul din mașină - în special dacă este de rasă. Chiar și lăsarea unui câine legat cu lesa la intrarea în magazin este un risc în acest sens pentru că nu toți câinii sunt fioroși.

      Despre protecția la umezeală, cu seceta prelungită prin care trecem parcă nu se cade să relatăm.

      Save

      Lasă un comentariu

      Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate