August-zodia leilor

August-zodia leilor

Iulian CuciureanuAug 12, '18

Principalele trăsături ale zodiei Leu sunt: calitatea de conducător, siguranța de sine, generozitatea, creativitatea, cea mai puternică dorință a nativului din zodia Leu fiind să strălucească, să fie în prim plan, ceea ce generează defectele caracteristice ale nativului din zodia Leu, precum aroganța și vanitatea. Dar această imagine impunătoare, precum si numele au puternice asemănări cu realitatea dură a lanțului trofic, unde leul este considerat un prădător feroce.

Ce știm despre adevăratul leu- Panthera leo?

Leul face parte din familia “Felidae” și este una dintre cele patru feline de talie mare din specia Panthera alături de tigru, panteră și leopard. Leii pot trăi aproximativ 10-14 ani în sălbăticie și până la 20 de ani în captivitate.

Mai jos vă vom prezenta o listă de curiozități pe care poate nu le știați despre lei.

10. Leii africani sunt cei mai socialibil dintre toate felinele mari și trăiesc împreună în grupuri de prădători. Un astfel de grup poate fi format din aproximativ 15 lei, dintre care 5 femele înrudite, împreună cu puii lor, de ambele sexe și doi masculi puternici dominanți, care păzesc turma.

9. Leii de sex masculin apără teritoriul de prădători, în timp ce leoaicele duc cea mai mare parte a vânătorii. În ciuda acestui aspect, masculii sunt cei care mănâncă primii.

8. Aceste feline maiestuoase sunt însă amenințate de pierderea propriului lor habitat. Leul este nominalizat pe lista felinelor vulnerabile, respectiv pe așa numita " listă roșie a speciilor amenințate" conform IUCN, ce reprezintă cea mai mare sursă de informare din lume privind starea de conservare a speciilor de animale, fungi și plante.

7. Leul a fost găsit în Africa, Asia și Europa, dar în acest moment există doar pe continentul African, cu o singură excepție. Ultimii leii asiatici rămași în viață se găsesc în Parcul Național Sasan-Gir din India, care a fost creat în primul rând pentru a proteja speciile pe cale de dispariție. În prezent, în acest parc există aproximativ un număr cuprins între 350-400 de lei.

6. Răgetul unui  leu poate fi auzit de la o distanță de până la 8 kilometri depărtare.

5. Un leu poate alerga pe distanțe scurte cu o viteză de până la 50 mp/h și poate face salturi până la o lungime de 10 m.

4. Chiar dacă leul este numit uneori "rege al junglei", în prezent el trăiește în apropierea pășunilor bogate și a câmpiilor. Expresia poate proveni dintr-o asociere nepotrivită între  continentul African și junglă sau se poate referi la o semnificație mai puțin literală a cuvântului junglă.

3. Un bun criteriu de stabilire al vârstei unui leu de sex masculin este întunecimea coamei sale. Cu cât este mai întunecată coama, cu atât leul este mai matur.

2. Tălpile leului nu ating pământul atunci când aleargă.

1. Un leu poate dormi până la 20 de ore pe zi.

 

Surse:

  • https://www.worldwildlife.org/blogs/good-nature-travel/posts/ten-interesting-facts-about-lions;
  • https://www.totuldespreanimale.ro/leul;
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Leu_(zodie)

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate