Diabetul pe înţelesul tuturor

Diabetul pe înţelesul tuturor

Livia OnceriuAug 29, '17

Diabetul este o boală cronică ce se datorează unei dereglări a metabolismului  glucidelor, proteinelor ​​și lipidelor cauzat de un deficit absolut sau relativ de insulină. Metabolismul este un termen ce se referă la totalitatea reacțiilor chimice din organism, inclusiv modul în care digeră și folosește hrana pentru creștere și energie, iar acest proces este dependent în mare măsură de o cantitate suficientă de insulină în organism.

O mare parte din alimentele ingerate sunt  transformate în glucoză, zahăr care trece în sânge și reprezintă una dintre principalele surse de energie ale organismului. Ȋn situaţii normale,  insulina, hormonul produs de pancreas, va determina ficatul  şi muşchiul să  preia glucoza din sânge și va determina celulele organismului să o folosească ca sursă de energie.

În cadrul acestei afecțiuni, organismul suferă ori de un deficit absolut de insulină (Diabet zaharat Tip I), ori de  un răspuns incorect al celulelor la insulina care este produsă, stare denumită rezistență la insulină (Diabet zaharat tip II). Ambele forme ale bolii  vor împiedica mușchii și organele  convertească  glucoza ȋn  energie, rezultând cantități excesive de glucoză neutilizată timp îndelungat, în sânge, stare numită hiperglicemie.

Diabetul, o boală comună pentru om, apare de asemenea relativ frecvent  la animalele domestice, cum ar fi câinii. Diabetul de tip I este cea  mai severă formă a bolii, deoarece supraviețuirea este dependentă de injecții zilnice cu insulină pentru menținerea echilibrului glicemic (diabet zaharat insulino- dependent).

Un câine bolnav de diabet va manifesta mereu foame, deoarece glucoza nu ajunge  la creier. Astfel, nivelul  de glucoză din creier este prea mic pentru ca acesta să  înregistreze   primește hrană. Deoarece insulina nu mușchilor și organelor semnalul pentru a converti glucoza ȋn energie, excesul de glucoză din sânge va  fi transportat la rinichi și parțial eliminat ȋn urină, făcând câinele să urineze  frecvent și în cantități mari. Aceasta pierdere de lichide duce la deshidratate și la sete excesivă, crescând consumul de apă. Nerecunoscut și netratat, diabetul conduce în timp la scăderea apetitului, câinele pierzând greutate. Secundar tulburării metabolice severe, apar disfuncționalități la diverse organe. Ficatul, ochii și rinichii sunt afectate de această condiție.

Riscul cel mai mare de a dezvolta o formă de diabet  apare la cȃini în vârstă, obezi și câinii de sex feminin.

Diabetul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control cu medicamente  care ajută la scăderea nivelului glucozei în sânge sau insulină administrată zilnic prin injectare subcutanată și dietă specială.

Valorile glucozei în sânge (glicemia) sunt urmărite frecvent pentru a ajusta tratamentul administrat.

Diabetul : Simptomele  

Semnele precoce

     Urinare excesivă(poliurie)
     Sete excesivă
     Foame
     Pierderea in greutate chiar cu apetit normal

Semne târzii

     Anorexia - pierderea completă a poftei de mâncare
     Letargie si depresie
     Vărsături

Dezvoltarea cetoacidozei - acidoza metabolică cauzată de descompunerea grăsimilor și proteinelor în ficat, ca raspuns la deficitul de insulină

     Depresia
     Vărsături  

Alte simptome includ:

     Ficat mărit
     Cataracta
     Infecții frecvente ale vezicii urinare sau rinichilor
     Obezitatea

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate