Diferite specii de broaște țestoase

Diferite specii de broaște țestoase

Iulian CuciureanuSep 9, '18

Țestoasele sunt reptile cu carapace care îi protejează de prădători. Acestea sunt printre cele mai vechi și mai primitive grupuri de reptile, evoluate de-a lungul a milioane de ani.  Țestoasele trăiesc în întreaga lume adaptându-se  la aproape orice tip de climă.

Potrivit Sistemului Informațional Taxonomic Integrat (ITIS), ordinul de țestoase, Testudines (sau Chelonia), se împarte în două subgrupe, respectiv, Cryptodira şi Pleurodira, care la rândul lor se descompun  în 13 familii, 75 genuri şi peste 300 de specii.

Ca animal de companie, fie că este ţinută în spaţiul exterior, fie că este ţinută în interior, într-un acvariu, broasca ţestoasă trebuie să aibă asigurat un spaţiu corespunzător, care să-i ofere confortul necesar, posibilitatea de a se deplasa, un mediu care să-i asigure o temperatură corespunzătoare şi posibilitatea de a înota aşa cum îşi doreşte.

Mărimea:

Cu atât de multe tipuri diferite de broaște țestoase, nu s-a putut stabili o dimensiune medie. Cea mai mare specie de broască țestoasă este "Broasca țestoasă din piele ". Aceasta cântărește între 270 și 600 kilograme și are o lungime ce variază între 140-160 centimetri, potrivit Federației Mondiale a Animalelor Sălbatice. Țestoasa Galapagos poate crește până la 190 cm lungime și  atinge o greutate de 260 kilograme, potrivit reprezentanților grădinii zoologice din San Diego. Cea mai mare țestoasă de apă dulce din America de Nord este broasca țestoasă aligator. Poate crește până la o lungime de 80 cm și cântărește până la 90 de kilograme.

Una dintre cele mai mici broaște testoase este broasca țestoasă pătată, conform Zoo-ului din San Diego. Carapacea sa este de 8 cm lungime si cântărește aproximativ 140 grame.

Carapacea:

Broaştele ţestoase sunt dotate cu o carapace de protecție asemenea unui scut (pentru partea dorsală) şi plastronul (de obicei plat, pentru partea ventrală). Carapacea, foarte solidă, este formată din aproximativ 60 de oase care joacă un rol extrem de important, protejând broasca ţestoasă împotriva prădătorilor şi servind totodată  la înmagazinarea căldurii precum şi la protejarea  organismului în cazul schimbărilor bruşte de temperatură.

Habitatul:

Țestoasele se pot adapta foarte uşor şi pot fi găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Cele mai multe specii de broaște țestoase se găsesc în sud-estul Americii de Nord și în Asia de Sud. Doar cinci specii trăiesc în Europa.

Iată câteva exemple de diferite tipuri de țestoase și locurile unde pot fi găsite:

Țestoasa cu tâmple galbene:

Dimensiuni: La maturitate, femelele pot atinge 27 cm, iar masculii 25 cm.

Alimentația: Omnivore, în primii ani de viață sunt carnivore, iar la maturitate devin vegetariene.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în Centrul, estul și sud-estul Statelor Unite ale Americii.

Țestoasa Cumberland:

Dimensiune: La maturitate pot atinge aproximativ 21 cm.

Alimentația: Omnivore, în primii ani de viață sunt carnivore, iar la maturitate devin vegetariene.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în văile râurilor Cumberland și Tennessee din Statele Unite ale Americii.

Țestoasa Hartă:

Dimensiuni: masculii ating la maturitate 15 cm, iar femelele 27 cm.

Alimentația: Omnivore, mânâncă preponderent larve, moluște, insecte care cad în apă și ocazional vegetație acvatică.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în centrul și sudul Statelor Unite ale Americii.

Țestoasa Acvatică Europeană:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 230 cm.

Alimentația: Omnivore, în primii ani de viață sunt carnivore, iar la maturitate devin vegetariene.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în Europa.

Țestoasa lui  Hermann:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 19 cm.

Alimentația: 90% sunt erbivore, preferă, printre altele, păpădii și trifoi dar ocazional consumă și melci sau râme.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în Europa în special în nord-estul Spaniei, vestul și sudul Italiei, sud-estul Franței și câteva insule din Marea Mediterană.

Țestoasa de uscat:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 28 cm.

Alimentația: Este o specie în principal erbivoră.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în vestul Iranului, China, Pakistan și Rusia.

Țestoasa amazoniană cu pete galbene:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 45 cm.

Alimentația: preferă fructe, frunze și pești.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în America de Sud.

Țestoasa australiană cu gât de șarpe:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 25 cm.

Alimentația: Este o specie în principal carnivoră.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în sud-estul și estul Australiei.

Țestoasa Aligator:

Dimensiuni: La maturitate pot atinge până la 65 cm.

Alimentația: crustacee, raci, melci, viermi, insecte, pești, amfibieni și chiar unele plante acvatice.

Localizare: această specie de țestoase este întâlnită în Statele Unite.

Cele mai vechi fosile de țestoase cunoscute sunt din perioada Triasică, acum circa 220 de milioane de ani. Anatomic, ele sunt aproape identice cu țestoasele ce trăiesc în zilele noastre, potrivit ADW.

Țestoasele de mare au existat acum 120 de milioane de ani, potrivit unei analize recente. Acum, scheletul  unei  țestoase Desmatochelys padillai, a fost găsit în localitatea Villa de Leyva, statul Columbia, fiind cu 25 de milioane de ani mai în vârstă decât broasca țestoasă Santanachelys gaffneyi din Brazilia, care a deținut recordul pentru cea mai veche fosilă de țestoasă marină din lume. "Ceea ce este interesant despre această broască țestoasă este faptul că are o vechime foarte mare, dar nu este foarte primitivă", a spus James Parham, profesor asistent în științe geologice de la Universitatea de Stat din California, care a inspectat fosilele găsite alături de alți cercetători.

O pereche de broaște țestoase au fost trimise în spațiu. În 1968, Uniunea Sovietică a lansat Zond 5,  fiind prima navă  spațială plasată  pe orbita Lunii. S-a întors în siguranță și țestoasele au supraviețuit acestui experiment. Ele au pierdut aproximativ 10% din greutatea lor corporală inițială dar au rămas active și nu au manifestat nici o pierdere a apetitului, potrivit studiilor cercetătorilor de la NASA.

 

Surse:

https://www.livescience.com/52361-turtle-facts.html;

https://www.totuldesprebroaste.ro;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate