Din nou despre alimentație - vitaminele în meniul zilnic al câinelui

Din nou despre alimentație - vitaminele în meniul zilnic al câinelui

Livia OnceriuJul 22, '16

Sănătatea câinelui vostru este strâns legată de echilibrul în substanțe hrănitoare asigurat în alimentație. Trebuie să fim atenți ca hrana câinelui să fie bogată în vitamine, dar fără a face excese în acest sens. Țineți cont că aportul de vitamine poate fi obținut prin administrarea hranei ca atare, a expunerii la soare (vit D care este sintetizată în organismul animalului sub influența expunerii la raze ultraviolete) și prin suplimente alimentare bogate în anumite vitamine.

 

Lipsa vitaminelor apare în general datorită unei alimentații dezechilibrate, de proastă calitate. Prezența în exces a principalelor vitamine, așa cum se întâmplă atunci când dozăm incorect suplimentele nutritive cu conținut de vitamine, poate afecta sănătatea câinelui și veți ajunge să vizitați cabinetul veterinar. Iată ce riscuri există în raportul alimentație/vitamine și cum poate fi afectat câinele nostru:

 

VITAMINA A

Prea puțină vitamina A↓ sau hipovitaminoza are următoarele manifestări: câinii tineri se dezvoltă defectuos, oasele se deformează și pot comprima țesuturile învecinate, determinând apariția tulburărilor nervoase, epiteliile se îngroașa adică se hipercheratinizează, se exfoliază mai ușor lăsând scuame ca de mătreață și pot ulcera. Un alt efect este reducerea acuității vizuale la lumină redusă. Mai poate produce, în fazele severe, hemoragii intestinale/pulmonare și degenerări ale țesutului hepatic și renal.

A↑ Hipervitaminoza - prea multă vitamină - poate duce la apariția icterului carotenic, cu mucoasele conjunctivale galbene.

 

GRUPUL VITAMINELOR B:

B1↓ Hipovitaminoza generează polinevrite, polimiozite, nevralgii, dureri musculare, tulburări digestive, cardiace, însoțite de hipotermie. Una din formele acestui dezechilibru, așa numita boala Chastek, apare în urma hrănirii numai cu pește crud.

B2↓ Hipovitaminoza încetinește dezvoltarea organismului, apar afecțiuni ale pielii, ale ochilor cu  opacifierea corneei și a cristalinului.

B6↓ Hipovitaminoza determină o creștere întârziată, anemie, tulburări nervoase, astenie musculară, vomismente.

Pe scurt: afectarea creșterii, afectarea metabolismului nervilor, mușchilor, pielii.

 

VITAMINA C:

C↓ Hipovitaminoza determină, ca și la om, apariția scorbutului, caracterizat la tineret prin anomalii în dezvoltarea dinților, oaselor, predispoziție la sângerări spontane, iar la adulți se manifestă prin astenie, hemoragii mici la nivelul pielii, gingiilor, mucoasei digestive, hemoragii urmate de necroze, scăderea rezistenței organismului.

 

VITAMINA D:

D↑ Hipervitaminoza determină creșterea calciului și fosforului în sânge, lipsa poftei de mâncare, constipație, mâncărimi, agitație, migrarea sarurilor de fosfor în rinichi, miocard, rigidizarea articulațiilor.

D↓ Hipovitaminoza determină la tineret, ca și la om, apariția rahitismului cu scăderea calciului în sânge, dezvoltarea anormală a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, întârzie atât apariția dinților, cât și schimbarea dentiției de lapte. La câinii adulți, carența în vitamina D determină deformarea oaselor, durere la deplasare; secundar, pot apare deformări osoase, pareze, paralizii, scăderea tonusului muscular.

 

VITAMINA E:

E↓ Hipovitaminoza favorizează distrofiile musculare și hepatice.

E↑ Hipervitaminoza nu este studiată.

 

VITAMINA K: este necesară coagulării sângelui și participă în procesele de respirație celulară.

K↓ Hipovitaminoza provoacă hemoragii, din cauza întârzierii coagulării sau incapacității de producere a procesului în sine.

K ↑ Hipervitaminoza nu reprezintă un element de studiu, întrucât excesul de vitamina K se elimina foarte usor prin urină, fecale sau lapte.

 

Sfatul medicului veterinar este important atunci cand se decide tipul de vitamine doza și perioada de administrare.

Puteți preîntîmpina lipsa de aport în alimentație cu suplimente alimentare cu conținut echilibrat în vitamine cum este Energovan.

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate