Este iepurele un animal de companie potrivit pentru tine? Ghid de îngrijire iepuri

Este iepurele un animal de companie potrivit pentru tine? Ghid de îngrijire iepuri

Livia OnceriuJan 26, '191 comment

 

Iepurii sunt nişte animale de companie grozave. Acest ghid de îngrijire vă va ajuta să aveţi cele mai mari bucurii din partea iepuraşului dumneavoastră de companie!

  1. Este iepurele un animal potrivit pentru tine?

Primul lucru pe care trebuie să-l aveţi în vedere înainte de a creşte un iepure ca animal de companie este că acesta are o durată lungă de viață, astfel încât trebuie să fiţi pregătit să aveţi grijă de el pentru mult timp. Iepurii sunt creaturi unice care formează legături strânse cu familiile lor, dar au de asemenea, unele ciudățenii despre care ar trebui să știți. Aceştia necesită o îngrijire atentă din partea unui medic veterinar. Dacă puteţi să îi asiguraţi iepurelui toate condiţiile necesare dezvoltării sale, vă veți putea bucura pe deplin de compania minunată pe care o poate oferi acest animal.

  1. Alegerea unui iepure sănătos
O privire destul de rapidă asupra potențialului dumneavoastră iepure de companie vă va ajuta să identificaţi dacă există semne evidente de boală sau alte probleme de sănătate. Deși nu există garanții, evitarea iepurilor care  prezintă semne comune ale unor  probleme de sănătate vă poate salva de posibile dureri pe viitor. Aruncând o privire atentă  la iepurele pe care doriți să îl cumpărați, veți avea şansa să-i descoperiți şi personalitatea.De asemenea, dacă ați decis să luați un iepure pentru familia dumneavoastră este recomandat să începeți prin a vă uita la adăpostul  local pentru salvarea iepurilor. Există o mulțime de iepuri care au nevoie de o a doua șansă într-o casă.
  1. Alegerea cuștii pentru iepure

Alegerea celui mai bun tip de cușcă pentru iepure este extrem de importantă. Cuștile care sunt destul de spațioase, ușor de curățat și ușor de intrat sau ieșit pentru iepure, vor reprezenta un mare avantaj în menținerea curățeniei în casă. O cușcă suficient de mare este importantă și pentru bunăstarea iepurelui dumneavoastră de companie, dar nu este un substitut al exercițiilor și al timpului petrecut în afara acesteia.

  1. Hrănirea iepurilor de companie

Chiar și cele mai bune furaje nu sunt indicate pentru o dietă pentru iepurele dumneavostră de companie. Fânul proaspăt este foarte important în dieta iepurelui, iar fructele și legumele fac și ele parte dintr-o alimentație sănătoasă. Dieta corectă este esențială pentru menținerea sănătății iepurilor. În acest scop, este necesar de asigurat iepurelui o dietă bine echilibrată și bogată în fibre.     

  1. Jucării pentru iepurași

Iepurii sunt jucăuși, foarte activi și curioși având  nevoie de o gamă largă de jucării pentru a-i ține ocupați (și de a nu provoca necazuri). Jucăriile sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală  a iepurelui și oferă o oportunitate pentru tine de a crea o legătură cu iepurașul tău.

  1. Obiceiurile și pregătirea iepurașilor 

Iepurii sunt într-adevăr niște animale inteligente, care pot fi educate, dar  este nevoie de multă răbdare, mai ales atunci când vine vorba de adunarea mizeriei din litieră. Încercați să petreceți ceva timp învățând cum să înțelegeți ceea ce iepurele dumneavostră încearcă să vă spună și veți fi amândoi mult mai fericiți!

  1. Îngrijirea Iepurilor

Toți propretarii de iepuri trebuie să fie familiarizați cu necesitățile acestora și să le acorde atenție și îngrijire deosebită. Trebuie să știți că periatul zilnic este necesar, spălatul este obligatoriu și curătul unghiilor este foarte important.

  1. Sănătatea iepurilor
Sănătatea iepurelui dumneavostră este foarte importantă și medicul veterinar al acestuia (găsiți unul în apropiere) va juca un rol extrem important în păstrarea acesteia. Spălarea sau sterilizarea, dieta adecvată, exercițiul și controalele periodice sunt toate vitale pentru a vă ajuta iepurele să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

 

 

    Surse:

1) https://www.thesprucepets.com/rabbit-care-guide-1239306;

2) http://myhouserabbit.com/rabbit-care//;

Comentarii (1)

Adriana Dan on Nov 6, '20

Buna seara,
Am o intrebare….Exista in Romania medic veterinar specializat in rozatoare, mai ales iepuri? Am avut neplacuta experienta sa imi pierd iepurele pe data de 13.07 intrucat exista o singura clinica in Bucuresti numita Falcon Vet (recomandata de toate clinicile veterinare, inclusiv Facultatea de Medicina Veterinara) si vreau sa spun ca dupa o zi in care i s-au facut toate analizele si stat la sediul lor….mi-am adus iepurasul acasa intr-o stare groaznica (speriat, plin de urina, cu branula la ureche), urmand sa ii facem in decursul zilei de maine radiografie. La o ora dupa ce l-am luat, acesta a decedat (avea 2 anisori)….Au trecut aproape 5 zile si analizele nu au sosit (nici acum nu stiu de ce a murit iepurasul meu scump)..Asadar va rog tare mult sa imi spuneti ce medic veterinar exista in Bucuresti, cu specializare in iepuri? Mentionez ca am sunat la aproape 10 clinici veterinare si m-au redirectionat la aceasta clinica.
Multumesc mult.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate