Confortul dă fericirea hamsterilor

Confortul dă fericirea hamsterilor

Iulian CuciureanuJul 11, '19

Hamsterii de companie care se bucură de un habitat plin de jucării sunt mult mai fericiți decât cei care sunt crescuți în singurătate.

Hamsterii au și ei sentimente. Așa cum oamenii sunt înclinați să interpreteze lumea în funcție de starea lor de spirit, hamsterii fac alegeri pe baza atenției lor emoționale. Cu toate acestea, în cazul rozătoarelor, nu o promovare la locul de muncă sau primirea unui mesaj de despărțire primit pe telefonul mobil determină dispoziția mentală, ci accesul la cuștile dotate cu hamace, roată și jucării de pluș.

Emoția animală  are o sferă largă de studiu, iar șobolanii, șoarecii, pisicile, câinii, oile, puii, caii, porcii sau albinele au demonstrat cu toții un anumit grad de percepție a stării sufletești sau tendința de a se aștepta la lucruri pozitive atunci când sunt fericiți și negative atunci când sunt lăsați în spații închise. Până în prezent, însă, nimeni nu a studiat dacă hamsterii sunt pe aceeași lungime de undă interpretativă din punct de vedere emoțional.

S-a demonstrat științific că roțile de jucărie care se învârt și cele de gumă fac hamsterii mai fericiți, deci atât laboratoarele, cât și proprietarii de animale de companie trebuie să  investească în câteva jucării și astfel să contribuie la bunăstarea animalelor. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii de la Universitatea Liverpool John Moores din Marea Britanie au decis să investigheze emoțiile la hamsteri.

Echipa a pregătit mai întâi un grup de 30 de hamsteri de sex masculin pe care i-a introdus în cuști. În colțurile cuștii au plasat câte un recipient care conținea, apă cu zahăr și un lichid amar. Apoi, au adăugat un recipient cu apă și unul gol și au început să înlocuiască aleatoriu recipientele fie cu băutura amară, fie cu băutură cu zahăr. Acest lucru a fost menit să încurajeze explorarea – hamsterii aveau șansa ca la un recipient să găsească o surpriză dulce. Planul a ajutat, de asemenea, să se asigure că hamsterii nu foloseau un simț extern, cum ar fi mirosul, pentru a identifica care recipient conținea băutura gustoasă.

Toți hamsterii aveau inițial în cușcă un strat de rumeguș, o roată și două tuburi de carton. Dar după experimentul cu băutură, echipa a schimbat părți din cuștile special amenajate pentru hamsteri. Jumătate dintre ei s-au bucurat de mai mult rumeguș, mici căsuțe, jucării de mestecat, o roată mai mare și un cort. Cealaltă jumătate a grupului și-au pierdut roțile, tuburile de carton și o parte din rumeguș.

După câteva zile, cercetătorii au prezentat din nou hamsterilor recipientul de apă, inclusiv recipiente goale, precum și cele pline cu lichide dulci sau amare. Așa cum au raportat în revista Royal Society Open Science, hamsterii care trăiseră în condiții bune, în cuștile special amenajate, s-au apropiat mai mult de recipientul suplimentar cu lichid dulce decât cei care și-au petrecut timpul în cuști fără alte jucării. Echipa crede că, asemenea oamenilor deprimați și anxioși care se așteaptă ca toate evenimentele să se manifeste negativ, hamsterii care au petrecut timp în cuști plictisitoare păreau mai puțin optimiști în ceea ce privește șansele de  a găsi ceva bun - în acest caz, descoperind un recipient plasat la întâmplare cu un lichid dulce - s-ar fi bucurat și ei.

"Nu putem spune dacă hamsterii din studiul nostru s-au simțit fericiți în locuințele lor special amenajate" spun cercetătorii, "dar schimbările în procesarea cognitivă a indiciilor ambigui sugerează cu siguranță că acești hamsteri au devenit mai optimiști cu privire la probabilitatea unei recompense viitoare atunci când se confruntă cu informații incerte.“

În timp ce natura exactă a emoțiilor animalelor nu se cunoaște deocamdată, cercetătorii subliniază faptul că schimbarea comportamentului hamsterilor a fost, în mod surprinzător, similară cu cea a oamenilor în diferite circumstanțe emoționale. Așa cum oamenii de divertisment și cei căsătoriți sunt, de obicei, mai fericiți, jucăriile distractive, obstacolele interesante și lenjeria pufoasă par să provoace aceeași stare de spirit și hamsterilor.

 

Surse:

  • https://www.smithsonianmag.com/science-nature/hamsters-are-optimists-when-they-live-comfy-cages-180956095/;
  • https://www.thesprucepets.com/hamsters-overview-123555;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate