Îngrijirea blănii la câine

Îngrijirea blănii la câine

Livia OnceriuJun 28, '16

 

Operațiuni ce se efectuează periodic cu o frecvență dictată de rasă, modul de creștere, vârstă și obiceiuri, periajul și pieptănatul sunt importante ca activități de menținerere și îngrijire a blănii, îndepărtărtând praful, firele de păr moarte, celulele descuamate ale pielii, prevenind totodată încâlcirea părului.

Câinele trebuie obișnuit treptat cu manevrele și nu trebuie bruscat. Preferabil să fie educat de mic și să primească recompense pentru buna purtare.

Câinii care au părul scurt se vor peria ușor zilnic cu perii sau mănuși de periaj specifice.

Pentru câinii cu păr lung, periatul este puțin mai dificil și el este precedat de o descâlcire a părului împâslit,apoi urmat de pieptănat și aranjat.

Periatul și pieptănatul se fac întotdeauna în sensul creșterii părului, cu o atenție deosebită în regiunea urechilor și la nivelul articulațiilor sau a altor zone sensibile. Operațiunea începe de la nivelul capului, apoi se continuă la gât, pe șira spinării, pieptul, abdomenul și la urmă membrele și coada.

După încheierea periatului se execută un masaj corporal ușor, fie cu ajutorul unor mănuși destinate acestui scop, fie cu ajutorul mâinii, operațiune eficientă pentru întărirea tonusului muscular, pentru că activează circulația periferică și alte functionalități ale pielii, dar care face minuni și pentru starea generală a câinelui care îl percepe ca pe un act de afecțiune din partea stăpânului.

Atât pentru periat cât și pentru pieptănat, se folosesc ustensile special destinate unor asemenea operațiuni, individuale și netransmisibile altor indivizi. Este de preferat ca fiecare câine să aibă trusa individuală de ustensile.

Pieptenele trebuie sa fie suficient de solid, cu dinții mari și rari, a căror lungime este de circa 4-5 cm, confecționat din os sau metal, cu vârfurile rotunjite, pentru a evita zgârierea pielii animalului. De asemenea peria /pieptenul trebuie să fie adaptate tipului de fir de păr:

- Câini cu păr lung (Collie, Spaniel Tibetan) sau cu blană dublu stratificată (Ciobănesc german,Terra Nova) perii și pieptene cu dinți rari, rezistenți (metalici).

- Câini cu păr sârmos (Terrieri,Teckel) perii și piepteni metalici cu dinți scurți și deși.
- Câini cu păr scurt (retriever, Beagle, Brac) perii cu dinți deși și scurți fie metalici fie de plastic.
- Câini cu păr mătăsos (Maltez, Yorkshire Terrier) perii moi din plastic sau fibre naturale, pieptene metalic cu dinți rari care să nu rupă firele de păr.

Câinii crescuți afară sunt supuși acelorași operațiuni de întreținere, dar la intervale mai mari de timp, deoarece fiind în contact cu razele solare și ultraviolete, apa de ploaie sau zăpada, beneficiază de o toaletare naturală și de o sterilizare a suprafeței corpului. De asemenea acești câini au perioade de năpârlire relativ fixe de aproximativ 3 saptamâni, toamna și primăvara, spre deosebire de câinii de apartament, care, bucurându-se de o temperatura relativ constantă pe tot parcursul anului, nu vor năpârli la perioade fixe, ci vor pierde părul permanent ca și omul, ceea ce impune o periere zilnică, pentru a îndepărta firele de păr moarte.

Dacă nu se execută periatul/pieptănatul periodic, există posibilitatea ca părul să se încâlcească, ceea ce pe langă aspectul inestetic, împiedică pielea să-și exercite funcțiile în mod corespunzator.

Suntem astfel  obligați să tăiem aceaste smocuri de păr împâslite, fie să încercăm să le desfacem folosind un pieptene special după aplicarea unui produs cosmetic special pe păr, care ajută descâlcirea (Vanocare)

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate