Jucarii pentru o dentitie sanatoasa la catelusi

Jucarii pentru o dentitie sanatoasa la catelusi

Livia OnceriuOct 30, '20

Când primești un cățeluș, ar trebui să te asiguri că este cât se poate de confortabil în noua lui casă, mai ales pe măsură ce cresc și nevoile lor evoluează. Este foarte important să-ți sprijini câinele în etapele creșterii dinților.

 

Diferitele etape ale dezvoltării danturii cațelului pot fi o provocare atunci când vine vorba de găsirea jucăriilor adecvate pentru dentiția catelului și de calmarea simptomelor nedorite apărute în stadiile de creștere a dinților cățelușului.

 

Va trebui mai întâi să înțelegeți diferitele etape ale creșterii dinților la câine, pentru a afla cum puteți ajuta.

 

Etapele creșterii dinților la cățeluși

 

La fel ca bebelușii, și puii de câine au diferite etape în creșterea dinților:

  • Săptămânile 2-4: Dinții de lapte încep să iasă; puii sunt încă alăptați de mamele lor în acest moment.
  • Săptămânile 5-6: Toți cei 28 de dinți de lapte vor ieși; stăpânii vor începe procesul de înțărcare al puilor, urmând o dietă exclusiv cu lapte și vor începe să integreze mâncare moale și umedă pentru pui.
  • Săptămânile 12-16: Dinții de lapte încep să cadă din cauza erupției dentiției permanente (adulte). Acest proces poate fi stresant și inconfortabil pentru cățeluși.
  • Săptămânile 24+: Toți dinții de lapte au căzut, lăsând 42 de dinți definitivi la locul lor (cu 10 mai mulți decât are un om adult). Consultați medicul veterinar dacă observați că mai rămân dinți de lapte, deoarece ar putea fi necesară extragerea acestora.

 

Fiecare etapă a formării danturii pentru cățeluși are provocări diferite - iar puiul dvs. va avea nevoie de diferite jucării pentru dentiție, pentru a-i ajuta în fiecare etapă.

 

Săptămânile 2-12: Apariția dinților de cățeluș

 

Se întâmplă multe în primele săptămâni din viața puilor, când dinții lor de lapte încep să erupă. În săptămânile 2-4, puii sunt alăptați de mame. În săptămânile 5-6, toți dinții sunt ieșiți și încep să treacă de la supt laptele matern la consumul de alimente pentru pui de câine.

 

Cu excepția cazului în care sunteți crescător de câini sau îngrijitor la o canisă, este puțin probabil să aveți acces la cățelușul dvs. în acest moment - și chiar dacă se întâmplă acest lucru, nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la achiziționarea jucăriilor pentru dentiție.

 Accentul din aceste săptămâni timpurii ale vieții unui cățeluș se pune pe pregătirea momentului înțărcării, dezlipirea de mama lor și căutarea unui nou stăpân, a unei noi case pentru el.  Jucăriile de dinți vor veni mai târziu.

 

Săptămânile 12-24: Dinții permanenți încep să împingă dinții de lapte ai cățelușilor

 

Săptămânile 12-24 reprezintă vârful activității dentare a unui cățeluș - și poate fi un moment foarte inconfortabil pentru puiul tău. Este crucial să le obțineți jucăriile potrivite pentru dinți în acest stadiu; nu numai că vor diminua durerea și disconfortul dinților și gingiilor, dar îi va împiedica, de asemenea, să roadă lucrurile din casă (cum ar fi mobilierul, pantofii sau degetele).

 

Ce fel de jucării pentru dentiție pentru cățeluși sunt indicate, pentru a-i ajuta în acest moment din procesul de creștere al dinților?

 

Încercați jucăriile pentru câini din cauciuc sau jucării speciale pentru câini pentru dentiție. Dacă nu aveți la îndemână jucării de câine din cauciuc pe care să le înghețați, puteți îngheța și un prosop umed pe care puiul să-l mestece.

Jucăriile cu frânghie durabile - cum ar fi jucăria din frânghie cu 3 noduri (care nu pot fi mărunțite de cățeluș) - prezintă o altă opțiune.

Inelele de dinți sunt, de asemenea, opțiuni pentru dinții cățelușilor. În pet-shop-uri găsiți numeroase opțiuni, de la jucării aromatizate pentru dentiție, jucării de mestecat sub diferite forme și arome, oase pentru câini cu carne de vită sau alte arome.

 

Săptămânile 24+: sfârșitul dinților de cățeluș

 

Odată ce câinele dvs. trece de 24 săptămâni, dinții de lapte ai cățelușului ar trebui să dispară - ceea ce înseamnă că orice disconfort cauzat de dinți ar trebui să se diminueze și nu mai trebuie să vă faceți griji să achiziționați jucării specifice dinților. Dar trebuie totuși să vă asigurați că au la îndemână o mulțime de jucării de mestecat pentru câini adulți (chiar și atunci când nu sunt în momentul erupției dinților, câinilor le place să roadă!).

 

Jucării de evitat în timpul danturii de lapte a cățelușului

 Este important să îi oferiți cățelușului jucăriile de care au nevoie pentru a trece confortabil prin diferitele etape ale dinților - dar este, de asemenea, important să evitați jucăriile pentru câini care ar putea să îi pună în pericol, cum ar fi:

Orice jucărie pentru câini care ar putea fi ingerată accidental

 Evitați orice jucărie care are panglică sau frânghie subțire, care poate fi înghițită și poate provoca blocaje intestinale. De asemenea, evitați jucăriile moi, umplute cu spumă, cățelușul dvs. poate să le sfărâme și să le ingereze accidental.

 

Orice jucărie pentru câini care prezintă un pericol de sufocare.

Evitați orice jucării cu piese mici, deoarece puii le pot desprinde și pot înghiți bucățile mici rezultând un pericol de sufocare.

 

Orice jucărie pentru câini care nu este construită pentru a rezista la mestecarea constantă.

Oasele folosite ca jucării de ros se pot sparge și fragmenta, provocând perforații intestinale, în timp ce pielea brută poate provoca obstrucție

 

Orice jucărie pentru câini care este prea mare sau prea mică pentru cățelușul tău.

 Asigurați-vă că alegeți jucării de dimensiuni adecvate pentru câinele dvs. de exemplu, rasele de talie mare se pot sufoca cu jucăriile concepute pentru caninii raselor de talie mai mică.”

 

Jucăriile pentru câini care sunt prea mari pentru cățelușul tău - și prea dificil pentru ei pentru a-și pune gura în jur - le-ar putea deteriora dinții aflați încă în stadiul de creștere. Acest lucru poate duce la creșterea anormală a dentiției definitive sau chiar la fracturarea maxilarului în unele cazuri.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate