Silueta pisicii o problemă?

Silueta pisicii o problemă?

Livia OnceriuAug 29, '18

În urmă cu ceva timp am întâlnit o proprietară de pisică care făcea sport odată cu animalul de companie - urcau și coborau scările blocului cu 10 nivele zilnic. Pentru că pisicile care sunt ținute în casă  sunt sedentare iar silueta pisicii trebuie să fie un model de suplețe, creșterea în greutate -obezitatea- reprezintă un factor de stres pentru organismul animal, uzând articulațiile, îngreunând inima, modificând metabolismele, modificând calitatea firului de păr și a pielii, etc.

Obezitatea la pisici se tratează

Un prim pas în abordarea terapeutică și controlul obezității îl reprezintă evaluarea clinică a animalului obez. În acest scop, compoziția corporală poate fi divizată în două părți și anume: “fat free mass (FFM)” și “fat mass (FM)” . “FFM” reprezintă de fapt acea parte din compoziția unui organism, liberă de grăsime și reprezentată în principal de proteine – care reprezintă masă musculară, minerale – asociate cu scheletul și apă.

În cazul obezității, o abordare terapeutică corectă presupune măsurarea și ținerea sub control a acelei părți din organism reprezentată de FM. Cântărirea periodică a animalului este cea mai simplă metodă prin care se poate decela o creștere a FM (1)

 

Dieta alimentară ca mijloc de prevenire și control a obezității

Deși felinele consumă proteine într-o proporție destul de mare, dată fiind natura lor de animale carnivore, trebuie acordată o atenție deosebită proporției de glucide și lipide din dietă.

În cadrul unui experiment efectuat de către Hoening și colaboratorii, citat de Debra L. Zoran – (1), s-a demonstrat că pisicile care consumau o dietă foarte bogată în proteine (>45%) aveau un metabolism energetic crescut, un nivel crescut de oxidare al grăsimilor și o toleranță crescută la glucoză în timp ce pisicile care consumau diete bogate în carbohidrați aveau un metabolism energetic scăzut, necesitau mai puține calorii și prin urmare acumulau țesut adipos. S-a mai demonstrat de asemenea faptul că prin administrarea la pisici a unei diete bogată în proteine, organismul acestora a putut oxida mai bine grăsimile obținându-se în acest fel și o reducere corporală.

În concluzie, o dietă alimentară săracă în proteine va genera o pierdere de masă musculară, care la rândul ei va determina un răspuns din partea organismului, răspuns caracterizat prin creșterea apetitului. Astfel, în condițiile unei alimentații necorespunzătoare, va crește aportul caloric.

Adoptarea unei diete bogate în proteine în cazul felinelor obeze, va genera o pierdere crescută de țesut adipos datorită restricției calorice și menținerii integrității masei musculare.

Carbohidrații au de asemenea un rol important în alimentația felinelor, constituind o sursă importantă de energie pentru feline. Hrana comercială destinată felinelor conține o cantitate importantă de carbohidrați, de aceea este necesar de monitorizat nivelul de activitate fizică al animalului. În condițiile unei activități fizice intense, carbohidrații vor fi consumați cu ușurință dar în cazul sedentarismului aceștia se vor depune sub formă de grăsimi.

Lipidele trebuie în mod obligatoriu luate în calcul în alegerea/crearea unei diete alimentare pentru feline, datorită rolului lor de bază în declanșarea și menținerea obezității. Actualmente există în comerț o serie de diete pentru feline, sărace în grăsimi, prin utlilizarea cărora se permite controlul aportului de calorii. Pe lângă rolul grăsimilor în desăvârșirea gustului, trebuie luat în considerare faptul că felinele necesită un aport exogen de acizi grași (în special de acid arahidonic), vitamine liposolubile și alți constituenți care în condiții naturale se găsesc în țesutul adipos al prăzii vânate (1).

Adoptarea unui plan de măsuri și crearea unei diete

Controlul obezității folosind măsurile igieno-dietetice necesită răbdare din partea proprietarului, stabilirirea și atingerea de obiective, dar și monitorizarea atentă a evoluției obezității de către medicul veterinar. 

Pentru pierderea în greutate, referitor la obiective, acestea trebuie stabilite la un procent de 4% / lună. Dacă pierderea în greutate lunară nu se situează în jurul valorii de 4%, este necesară o reducere a grăsimilor din dietă cu 10%.

Este important de reținut faptul că dieta alimentară trebuie să conțină un minim de 45 % proteine.

În completarea restricției este necesară o creștere a arderii calorice, de aceea, o mare atenție trebuie acordată exercițiului fizic al felinelor, mai ales al celor de apartament. Se recomandă astfel găsirea unor metode, în funcție de caz, pentru stimularea activității fizice a pisicilor (jocuri, utilizarea bandei de alergat a proprietarului etc.) și includerea acestora în rutina zilnică.

         

          Concluzii:

  • Un prim pas în abordarea terapeutică și controlul obezității îl reprezintă evaluarea clinică a animalului obez;
  • Adoptarea unei diete bogate în proteine în cazul felinelor obeze, va genera o pierdere crescută de țesut adipos datorită restricției calorice și menținerii integrității masei musculare.
  • Dieta ideală trebuie să conțină cel putin 45% proteine;
  • Elementul cheie în combaterea obezității îl reprezintă controlul caloriilor prin găsirea unui echilibru între aport și consum.

         

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate