Pe tine te iubesc mai mult!

Pe tine te iubesc mai mult!

Livia OnceriuAug 24, '16

 

Pentru cei mai cinici dintre posesorii de animale de companie, care încă mai cred că un câine stă pe lângă stăpân numai pentru că așa primeste mâncare, le anunțăm că s-a dovedit științific că, de fapt, prietenii blănoși chiar ne plac și ne acceptă așa cum suntem pentru că sunt sociabili și ne iubesc.

Una dintre primele rase de animale care au fost domesticite, câinii  se dovedesc mai motivați de interacțiunea cu oamenii decât de promisiunea hranei, în noul studiu al unui grup de cercetători de la departamentul de Psihologie al Universității Emory din Atlanta, USA publicat într-un număr de august al prestigioasei reviste Social Cognitive and Affective Neuroscience pe scurt SCAN.

Observația cum că o vorba bună, o laudă, un scărpinat după urechi, cântărește mai mult decât oferta unei micii tratații, stă la baza procesului de educare al câinilor și mulți posesori de animale, dar și specialiști în dresaj folosesc acest procedeu, frecvent, pentru a mări șansa de acumulare și de sedimentare a diverselor comportamente utile pentru relația socială câine-om.

Pentru studiul amintit, cercetatorii au reușit să învețe un număr de 15 subiecți câini să stea liniștiți într-o incintă  de rezonanță magnetică ceea ce le-a permis să studieze cum se comportă creierul patrupedului atunci când este stimulat de prezența stăpânului sau de cea a mâncării.

Studiul non-invaziv a arătat o pondere mai mare a animalelor care au preferat plăcerea pe care le-o dă o laudă din partea stăpânului în fața celei produse de prezența mâncării.

Studiul arată că unii caini formează o legatură puternică față de stăpân care nu poate fi explicată numai de faptul că omul este cel îl hrănește. Depinde doar de noi să formăm și să creștem această legatură emoțională privilegiată, acodându-le întrega noastră încredere.

Awake canine fRMI predicts dogs’prefference for praise versus food

Peter F. Cook, Ashley Pritchard, Mark Spivak, Gregory S. Berns

Social Cognitive and Affective Neuroscience

12 August 2016

Save

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate