Reprezentări ale pisicii în artă

Reprezentări ale pisicii în artă

Livia OnceriuJul 1, '161 comment

Mari artiști plastici ai lumii au recunoscut frumusețea acestui îndrăgit companion al omului. De la primele reprezentări grafice ale pisicii în Egiptul antic, încărcate de simbolism mistic, până în ziua de astăzi, istoria artei este presărată de imagini care încălzesc inima iubitorilor de animale.

Pisicile au fost surprinse în tablouri ce reprezintă naturi statice baroce, adăugând un plus de dinamism ludic lucrărilor pictorilor flamanzi.

Adriaen van Utrecht (1599-1652) - Still Life with Dog and Cat (and squirrel)

Natură statică cu pisică, veveriță și câine

Pictorul impresionist Pierre Renoir a inclus în portertul nepoatei pictorului Eduart Manet pisica și a surprins într-o tehnică desăvârșită legatura acestui animal de companie cu copiii Portrait of Julie Manet (1887)

Părintele pop art-ului, Andy Warhol, mare iubitor de pisici și care la un moment dat a avut nu mai puțin de 25, publică în 1954 o colecție de litografii 25 Cats Name Sam and One Blue Pussy, din care am selectat Blue Cat.

Artiști moderni ai secolului xx precum Pablo Picasso, în Still Life with Cat and Lobster (Natură statică cu pisică și homar) surprind  acțiunile iscoditoare și pline de suspans ale micii feline în căutarea unei prăzi pe masură.

Întrebare #VanelliTrivia: 

    Câte pisici a avut artistul american Andy Wharhol?

Răspunsul prin comentariu pe facebook va fi structurat astfel: Secțiune, Răspuns

SaveSaveSaveSave

Comentarii (1)

Manuela on Jul 1, '16
Andy Wharhol a avut 25 de pisici.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate