Cum recunoaștem o urgență medicală la animalul de companie?

Cum recunoaștem o urgență medicală la animalul de companie?

Livia OnceriuOct 13, '16

Poate fi înfricoșător să asiști un animal de companie în suferință, cu atât mai mult cu cât nu sunteți sigur dacă situația impune sau nu o abordare de urgență medicală. Dacă aveți dubii, este bine să contactați medicul veterinar sau cel mai apropiat spital pentru animale. Dar, pentru o mai bună evaluare a situațiilor cu care vă puteți întâlni, gasiti aici 10 dintre cele mai comune situații de urgență pentru animalele de companie sunt aduse în spitalele veterinare de urgență.

Durerea poate apărea la animalele de companie din mai multe motive și se manifestă în diferite moduri. Iritabilitata, agitația, neliniștea, gâfâiala, bătăile inimii rapide, sau chiar agresiunea, sunt toate posibile semne  de durere. Dacă ați măngâiat vreodata un animal cu o durere de șold, de exemplu, știți că prima lui reacție la atingerea dvs., chiar în condițiile când vă recunoaște, este de a mușca. Durerea din zona cololoanei vertebrale poate de multe ori să fie interpretată în mod eronat ca durere abdominală și vice-versa. În cazul în care animalul dvs. acționează într-un mod ciudat și suspectați durere, adresați-vă imediat unui medic veterinar.

Dificultatea în respirație (dispnee) apare, de obicei, atunci când plămânii sau căile respiratorii sunt compromise. Acest lucru poate apare  din cauza unei traume, reacții alergice, insuficiența cardiacă, toxine, infecții, cancer, sau lipsă de aer. Orice dificultate de respirație ar trebui să fie considerată o problema gravă, care necesită o evaluare imediata de către un medic veterinar. De multe ori sunt necesare radiografii pentru a evalua plămânii și căile respiratorii.

Convulsiile sunt episoade de activitate electrică anormală a creierului. Ele pot fi declanșate de probleme intra-craniene (cum ar fi epilepsie, tumori cerebrale, edemul cerebral) sau probleme extra-craniene (cum ar fi zahărul din sânge, tulburări electrolitice, etc). Orice episod de convulsie poate pune  viața în pericol. Convulsiile  pot apare solitar  sau în episoade și pot apare în orice moment și cu orice frecvență. În cazul în care animalul are o criză, se va  solicita asistență veterinară cât mai curând posibil.

Efortul de a urina este mai mult decât un simptom de infecție a tractului urinar. Multe animale de companie vor  urina cu dificultate dacă acestea au cristale sau pietre în vezica urinară. Inflamația, cheaguri de sânge, cancer sau chiar stresul singur poate provoca dificultate la urinare. În cazul în care un animal de companie face efort și nu poate urina, este o urgență medicală.

Varsaturi și/sau diarea sunt unele dintre cele mai comune situații de urgență pe care  animalele de companie le  pot avea. Aceste simptome gastrointestinale nespecifice ar putea fi cauzate de o problemă gastro-intestinală primară (cum ar fi fecalomul sau o obstrucție) sau secundară (cum ar fi boli metabolice, cancer, etc.). Deshidratarea poate avea loc rapid și în funcție de cauza care stă la bază, simptomele se pot agrava în mod drastic în câteva ore.

Înnecarea poate fi o problemă gravă, chiar dacă simptomele dispar în câteva secunde. Lipsa de oxigenare adecvată sau acumularea de lichid în plămâni pot fi consecințe periculoase ale  sufocării. Tusea este un simptom vag ce apare din mai multe motive, inclusiv  infecții virale, bacteriene, fungice, bronșită alergică sau chiar insuficiența cardiacă. Orice aspect legat de  capacitatea respiratorie a animalului dvs. de companie ar trebui să fie evaluate de către un medic veterinar, cât mai curând posibil.

Multe animale de companie rezistă la traume severe. Aspectul exterior al unui animal de companie poate fi înșelător. Chiar și un cucui minor provocat de o lovitură de mașină, se poate dovedi a-i pune viața în pericol din cauza unui prejudiciu intern gen hematom intracranian, care pot dura ore pentru a deveni evident. În cazul în care animalul dvs. a suferit un accident, solicitați imediat asistența veterinară.

Animalele de companie sunt curioase cu privire la mediul din jurul lor ceea ce, uneori, le poate creea  probleme. Toxinele pot fi ingerate, absorbite prin piele sau prin inhalare. Intoxicații extrem de frecvente la animalele de companie sunt  cele datorate  materialelor de uz casnic, cum ar fi agenții de curațare, medicamentele, plantele, bateriile, antigelul, insecticidele, otrava pentru rozatoare, vopsele, ciocolata, produse care conțin xilitol, cum ar fi gume fără zahăr și îngrășăminte. În cazul în  care bănuiți  că animalul a fost otrăvit, solicitați de urgență îngrijire veterinară.  

Reacții alergice. Cauzele variază de la sensibilitatea la componentele unui vaccin până la cea determinată de saliva unor insecte (purici, căpușe, țănțari). Simptomele includ  în general umflarea feței, urticarie și măncărimi de piele, vărsături și diaree abundentă, letargie, sau dificultăți de respirație. Dacă  suspectați o reacție alergică la animalele de companie este necesară asistența veterinară.

Răni deschise. Cu toate că rana provocată de o mușcătură de câine poate părea mica, deteriorarea țesuturilor în profunzime este de obicei mult mai extinsă. Mușcătura  de câine rupe straturile de piele, grăsime și mușchi, creând un buzunar de aer, însămânțat cu microbi. În unele cazuri, penetrarea la nivelul  pieptului sau cavității abdominale poate pune  viața în  pericol. Indiferent  cât de mică ar putea să pară  pe suprafață, îngrijirea de către un veterinar este o necesitate în orice mușcătură.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate