Traumatisme majore la pisici

Traumatisme majore la pisici

Livia OnceriuAug 26, '199 comments


Pisicile sunt considerate niște acrobați desăvârșiți. Se spune că au 9 vieți, sunt agile, au mișcări grațioase de feline, pot face salturi impresionante care ne aduc aminte de filmele documentare cu leoparzi fugărind gazele in Serengeti, drept care nu ne impacientăm atunci când coborâm o pisică de pe dulap și nici atunci când parcurge liniștit marginea balconului de la etajul 4.

Și totuși la cabinetele medicale veterinare se prezintă multe cazuri în care pisicile sunt accidentate. Probabil și cel mai bun atlet greșește câteodată. Căderile de la înălțime și coliziunile cu mașini în mișcare sunt două din cele mai frecvente cauze de fracturi la pisici.

Alte cauze ar mai fi atacurile altor animale - prietenia între pisici și câini este bine cunoscută, sau leziuni provocate de om. Cel mai frecvente întâlnite sunt fracturile de femur, pelvis, mandibulă și coadă. 

Ce căutam în caz de accident?

Primul simptom este durerea dar pisicile ascund bine suferința și ceea ce trebuie să căutăm  sunt:

  • Mieunatul prelung, miorlăitul, mârâitul la atingerea zonei dureroase
  • Lipsa mobilitatii in general sau doar neutilizare unui picior sau a cozii.
  • Pisica refuza mâncarea și nu se linge, nu se curăță, salivează abundent
  • Umflături sau vânătăi aparute la un membru.

În fracturile deschise, se văd fragmente de os care străpung pielea. Pot să mai fie plăgi deschise sau semne generale de dezorientare. 

Primul ajutor 

Oricât de atașate sunt de dvs. animalele ce au dureri pot să vă muște. Prima regulă este să manevrați animalul cu grijă. A doua regula este să țineți cont că un accident care a putut cauza o ruptura la nivelul unui os este destul de important și frecvent însoțit și de alte afectări ale organismului cum ar fi șocul traumatic sau emboliile, care nu sunt totdeaune vizibile imediat și pot declanșa semne abia după câteva zile de la traumatism. De aceea este recomandat să stabilizați pe cât posibil membrul rupt și să vă adresați fără întârziere unui veterinar. 

Orice zonă a corpului unde sunt plăgi sângerânde, se acoperi cu pansamente sterile sau cel puțin cu un material textil curat. Nu încercați să manevrați osul fracturat. Înfășurați pisica într-un prosop mare, puneți-o pe o suprafață rigidă, pe care o folosiți ca pe o targă și prezentați-vă la medic de urgență. În unele localități există servicii de urgență veterinară specializate cu ambulanțe ce pot transporta animalul de companie în condițiile cele mai bune pînă la cel mai apropiat spital veterinar.

Tratamenul de urgență

Mai întâi se face o evaluare generală a stării de sănătate a animalului și numai după ce medicul veterinar consideră că nu există probleme mai serioase ce îi pun viața în pericol, va proceda la rezolvarea fracturii. Se pun perfuzii se verifică semnele vitale și apoi animalul fiind stabilizat, se fac multiple radiografii a zonelor cu fracturi, pentru a evalua opțiunile de tratament.

 

În funcție de starea generală, de vârsta animalului și de tipul de fractură, se aplică numai un gips sau se intervine chirurgical, se reface structura osului, se pun tije fixate cu șuruburi sau tipuri de sisteme de constrictive gen fire metalice care țin fragmentele de os împreuna pînă la formarea calusului și refacerea osului. 

În cazuri severe se poate ajunge la amputarea membrului sau a cozii. Fracturile de pelvis și cele ale șirei spinării necesită reducerea strictă a mișcărilor pisicii, cu sau fără tratament chirurgical asociat.

Nu lipsesc, medicamentele pentru durere și antibioticele în caz de tratament chirurgical. Alimentația animalului este suplimentată parenteral pe perioada spitalizării, mai ales la fracturile de maxilar cu despicarea boltei palatine.

Alte cauze pentru fracturi 

Traumatismele minore care apar pe un os bolnav pot produce așa-zisele fracturi patologice. Astfel de situații apar atunci când pisica suferă de anumite boli hormonale, infecții ale osului sau de cancer la nivelul osului. 

Modificarea condițiilor de viață - parte a tratamentului

Dupa externare, cel mai greu este să restricționăm capacitatea de mișcare a pisicii. Bandajele aplicate trebuie menținute uscate.  Dacă acestea sunt umede în special cu urină, sau sunt semne că animalul a încercat să le rupă, trebuie schimbate cât mai repede și se pune un colier  care împiedică pisica să ajungă cu gura și dinții la nivelul fracturii. Vindecarea survine în 4-6 săptămâni. Se fac radiografii de control la sfarșitul acestei perioade. Tijele și alte implanturi metalice rămân pe loc atâta timp cât nu produc neplăceri.

Limitarea acesului la exterior poate limita riscul de traumatisme cauzate de mașini sau de alte animale.

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

Comentarii (9)

Anelis on Sep 25, '20

Buna ziua! Am un motănel care a căzut de la etajul 8 și are fractura la bazin. Asta s a întâmplat luni , dar medicul considera ca trebuie operat tocmai lunea cealaltă. Pana joi va fi ținut sub tratament , iar pe Weekend va sta la clinica sub observatie. Mi se pare foarte mult o săptămâna pentru el sa rabde atât… Îmi puteți spune o părere va rog , dacă este in regula sa rămână atât timp cu trauma aceasta, pana in momentul operației?

Popescu Florin on Apr 5, '20

Am o pisicuță, are 7 luni, a căzut de la etajul 2,are fractura la ambele picioare din față. Medicul veterinar a spus că la dreptul are osul rupt în 3 locuri, iar la stângul în 2 locuri. A spus că nu merge tijă. Are și articulațiile afectate. Credeți că se mai poate face ceva?Mulțumesc.

Mariana Bereczki on Feb 25, '20

Motanul meu a cazut de la etaj, am fost la medic, are o fisura de pubis, medicul a spus sa stea mai linistit ca se reface.
problema este acum ca labuta unde a avut branula il cam deranjeaza, o pune jos, calca pe ea dar cind merge schioapata usor

Claudiu on Jan 12, '20

Bună seara! Pisica mea a fost lovită, fiind afară, și are coada ruptă. Am fost la veterinar și mi a spus că trebuie amputată. Nu există altă soluție pentru a și recăpăta echilibrul și viața?! Era o vânătoare desăvârșită….Mulțumesc

Prailea Gabriela on Dec 10, '19

Buna seara ..Am si eu un motan in varsta de 2 ani..Este un motan care iese afara..acum o saptamana a plecat si a venit dupa 7 zile slab murdar si cu piciorul din spate taras…dupa o zi a inceput sa calce in el dar foarte putin…am observat ca are urme de muscatura cred ..la ambele picioare e lovit si la un ochi…cand a venit acasa ranile aveau coaja …mi se pare ca e unflat la sold sau e osul deformat nu stiu exact ca nu am vrut sal stresez mai mult..poate avea piciorul rupt ?

Vanelli on Aug 16, '19

Animalele care au suferit recent un traumatism, sau o interventie chirurgicala majora trebuie supravegheate de un medic veterinar zilnic, timp de mai multe zile consecutiv. Recupararea animalului poate astfel fi monitorizata de un profesionist care stie sa interpreteze toate elementele din tabloul de semne prezente in situatia data. Revenirea din anestezie, stresul la care a fost supus animalul inainte si dupa interventie, toate au un cortegiu de semne de care medicul veterinar va tine seama in evaluarea situatiei si stabilirea tratamentului.

Anastasiu Amdreea on Aug 16, '19

Buna ziua! Motanul meu in varsta de 6ani jumatate a fost calcat de masina – fractura ambele picioare din spate si ulterior operat. Opertia a decurs bine. Azi este a doua zi postoperator, dar este apatic, nu prea mananca si nici nu prea bea apa, doar ce ii dam noi nu seringa. Totusi incepe sa toarca cand il mangaiem. A incercat chiar sa mearga, saracutul, dar nu poate. Ce ma.ingrijoreaza este ca nu a iesit cu tb mare (sau cel putin asa cred). A facut de cateva ori un lichid galben intens , sotul zice ca e urina, insa mie mi s-a parut diaree. Medicul veterinar care l-a operat nu ne-a recomandat nimic pt durere, dar cred ca il doare, saracutul… In cat timp o sa isi revina? Ar tb sa imi fac asa multe griji in privinta urinatului? Mi-e teama sa nu faca insuficienta renala postoperatorie si sa se piarda….

Andi on Jul 25, '19

Am un pui de pisica și am călcat pe el în zona capului pe spate, zona cervicala dorsal. Nu se mai mișcă. Ce pot face?

Mihaela on Aug 6, '18

Buna seara. Pisica mea a căzut de la etajul 9. Are o problema la labuta din fata, nu poate călca in ea. Este deplasat un os. Face tratament la medicul veterinar cu antibiotic însă a considerat ca nu trebuie pus nimic la labuta, chiar daca ea schiopateaza? Multumesc

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate