Traumatisme majore la pisici


Pisicile sunt considerate niște acrobați desăvârșiți. Se spune că au 9 vieți, sunt agile, au mișcări grațioase de feline, pot face salturi impresionante care ne aduc aminte de filmele documentare cu leoparzi fugărind gazele in Serengeti, drept care nu ne impacientăm atunci când coborâm o pisică de pe dulap și nici atunci când parcurge liniștit marginea balconului de la etajul 4.

Și totuși la cabinetele medicale veterinare se prezintă multe cazuri în care pisicile sunt accidentate. Probabil și cel mai bun atlet greșește câteodată. Căderile de la înălțime și coliziunile cu mașini în mișcare sunt două din cele mai frecvente cauze de fracturi la pisici.

Alte cauze ar mai fi atacurile altor animale - prietenia între pisici și câini este bine cunoscută, sau leziuni provocate de om. Cel mai frecvente întâlnite sunt fracturile de femur, pelvis, mandibulă și coadă. 

Ce căutam în caz de accident?

Primul simptom este durerea dar pisicile ascund bine suferința și ceea ce trebuie să căutăm  sunt:

  • Mieunatul prelung, miorlăitul, mârâitul la atingerea zonei dureroase
  • Lipsa mobilitatii in general sau doar neutilizare unui picior sau a cozii.
  • Pisica refuza mâncarea și nu se linge, nu se curăță, salivează abundent
  • Umflături sau vânătăi aparute la un membru.

În fracturile deschise, se văd fragmente de os care străpung pielea. Pot să mai fie plăgi deschise sau semne generale de dezorientare. 

Primul ajutor 

Oricât de atașate sunt de dvs. animalele ce au dureri pot să vă muște. Prima regulă este să manevrați animalul cu grijă. A doua regula este să țineți cont că un accident care a putut cauza o ruptura la nivelul unui os este destul de important și frecvent însoțit și de alte afectări ale organismului cum ar fi șocul traumatic sau emboliile, care nu sunt totdeaune vizibile imediat și pot declanșa semne abia după câteva zile de la traumatism. De aceea este recomandat să stabilizați pe cât posibil membrul rupt și să vă adresați fără întârziere unui veterinar. 

Orice zonă a corpului unde sunt plăgi sângerânde, se acoperi cu pansamente sterile sau cel puțin cu un material textil curat. Nu încercați să manevrați osul fracturat. Înfășurați pisica într-un prosop mare, puneți-o pe o suprafață rigidă, pe care o folosiți ca pe o targă și prezentați-vă la medic de urgență. În unele localități există servicii de urgență veterinară specializate cu ambulanțe ce pot transporta animalul de companie în condițiile cele mai bune pînă la cel mai apropiat spital veterinar.

 

Tratamenul de urgență

Mai întâi se face o evaluare generală a stării de sănătate a animalului și numai după ce medicul veterinar consideră că nu există probleme mai serioase ce îi pun viața în pericol, va proceda la rezolvarea fracturii. Se pun perfuzii se verifică semnele vitale și apoi animalul fiind stabilizat, se fac multiple radiografii a zonelor cu fracturi, pentru a evalua opțiunile de tratament. 

În funcție de starea generală, de vârsta animalului și de tipul de fractură, se aplică numai un gips sau se intervine chirurgical, se reface structura osului, se pun tije fixate cu șuruburi sau tipuri de sisteme de constrictive gen fire metalice care țin fragmentele de os împreuna pînă la formarea calusului și refacerea osului. 

În cazuri severe se poate ajunge la amputarea membrului sau a cozii. Fracturile de pelvis și cele ale șirei spinării necesită reducerea strictă a mișcărilor pisicii, cu sau fără tratament chirurgical asociat.

Nu lipsesc, medicamentele pentru durere și antibioticele în caz de tratament chirurgical. Alimentația animalului este suplimentată parenteral pe perioada spitalizării, mai ales la fracturile de maxilar cu despicarea boltei palatine.

Alte cauze pentru fracturi 

Traumatismele minore care apar pe un os bolnav pot produce așa-zisele fracturi patologice. Astfel de situații apar atunci când pisica suferă de anumite boli hormonale, infecții ale osului sau de cancer la nivelul osului. 

Modificarea condițiilor de viață - parte a tratamentului

Dupa externare, cel mai greu este să restricționăm capacitatea de mișcare a pisicii. Bandajele aplicate trebuie menținute uscate.  Dacă acestea sunt umede în special cu urină, sau sunt semne că animalul a încercat să le rupă, trebuie schimbate cât mai repede și se pune un colier  care împiedică pisica să ajungă cu gura și dinții la nivelul fracturii. Vindecarea survine în 4-6 săptămâni. Se fac radiografii de control la sfarșitul acestei perioade. Tijele și alte implanturi metalice rămân pe loc atâta timp cât nu produc neplăceri.

Limitarea acesului la exterior poate limita riscul de traumatisme cauzate de mașini sau de alte animale.

 

1 Comentariu

Buna seara. Pisica mea a căzut de la etajul 9. Are o problema la labuta din fata, nu poate călca in ea. Este deplasat un os. Face tratament la medicul veterinar cu antibiotic însă a considerat ca nu trebuie pus nimic la labuta, chiar daca ea schiopateaza? Multumesc

Postat de Mihaela pe August 06, 2018

Lăsați un comentariu.
Comentariul trebuie să fie aprobat de un moderator înainte de a fi publicat..

×