Ce trebuie să știe posesorii animalelor de companie despre noul coronavirus?

Ce trebuie să știe posesorii animalelor de companie despre noul coronavirus?

Cuciureanu IulianFeb 27, '206 comments

La fel ca în cazul oricărei crize majore de sănătate în lume, există multe dezinformări în media generate de noul coronavirus (numit și coronavirus Wuhan sau 2019-nCoV).

Este oare posibil ca animalele de companie să se molipsească de acest nou virus, respectiv coronavirus? Dacă raspunsul este afirmativ, ne punem, firesc, întrebarea dacă este transmisibil?  Dar omul poate transmite acest virus animalelor de companie?

Câinii și pisicile pot lua noul coronavirus de la alte animale sau de la oameni?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „nu există dovezi clare că animalele / animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus.”

Această constatare înseamnă că este foarte puțin probabil ca animalele noastre de companie, respectiv câinii și pisicile din preajmă să preia virusul de la oameni sau să servească drept sursă  a infestării cu acest virus.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) atrag atenția asupra următoarelor aspecte: se recomandă persoanelor care călătoresc în China sau în alte zone unde există focare  de infectii cu coronavirus să evite pe cât posibil contactul atât cu animalele vii cât și cu cele moarte.

Noul coronavirus ar putea suferi mutații?

Majoritatea virusurilor pot infecta doar un număr limitat de specii de animale, care este determinat în mare parte de capacitatea virusului de a recunoaște receptorii de pe celulele gazdă. Cu toate acestea, ca grup, coronavirusurile par predispuse să se mute și să poată infecta specii noi.

De exemplu, focarul de coronavirus MERS (întâlnit în Orientul Mijlociu și care provoacă un sindrom respirator sever) este transmis la om de la cămile, iar coronavirusul SARS (sindromul respirator sever acut) pare să provină de la o specie de pisică sălbatică. Oamenii de știință nu au putut stabili cu exactitate sursa acestui coronavirus apărut încă de la sfârșitul anului 2019 -nCoV, dar cercetările efectuate până în momentul de față indică liliecii ca fiind o sursă probabilă de apariție a acestuia.

Care este diferența între tipul de coronavirus canin și cel de coronavirus felin?

Câinii infectați cu coronavirus canin dezvoltă deobicei diaree. Puii prezintă cel mai mare risc, dar, în general, câinii de toate vârstele se recuperează, în mod neobișnuit, singuri sau cu îngrijire simptomatică.

Coronavirusul la feline, are de asemenea aceleași tendințe, de a provoca o stare de diaree ușoară, auto-limitantă, în special la pisoii mici. În cazuri rare, virusul poate să rămână în stare latentă în corpul pisicii și mai târziu să se mute într-o formă nouă care poate provoaca așa numita "peritonită infecțioasă"  (FIP), o boală care este aproape întotdeauna fatală.

Nici forma de coronavirus canin și nici cea de la feline nu poate constitui o sursă de infecție pentru oameni.

Continuați să fiți atenți si să vă informați pentru a afla cât mai multe date medicale despre legătura dintre animalele de companie și noul coronavirus

Este important să recunoaștem că virușii evoluează constant, suferind mutații. În acest moment, 2019-nCoV nu pare să reprezinte o problemă pentru animalele noastre de companie, respectiv pentru câinii și pisicile din preajma noastră, dar este foarte posibil ca acest lucru să se schimbe cu mutațiile viitoare ale virusului sau pe măsură ce apar noi date de laborator de la specialiștii în domeniu iar înțelegerea noastră despre virus să se îmbunătățească. După cum arată cursul istoriei  este de asemenea foarte probabil să apară un coronavirus și mai nou, care poate avea capacitatea de a infecta animalele de companie, precum și oamenii.

Ce ne ajută la prevenirea răspândirii virusurilor?

Ca întotdeauna, o igienă bună este una dintre cele mai bune soluții de apărare împotriva agenților infecțioși de tot felul. Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ați fost în preajma persoanelor bolnave sau ați manipulat animale sau deșeuri de animale. Dacă dumneavoastră sau animalul de companie este bolnav, nu ezitați să solicitați asistență medicală de specialitate sau veterinară adecvată și urmați cu multă strictețe și responsabilitate recomandările medicului atunci când vine vorba de vaccinare și alte forme de îngrijire preventivă.

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

 

Comentarii (6)

hvVCUbITFGSOeRls on Apr 5, '20

SycMRmUQ

akwPoYdxfMsSqng on Apr 5, '20

TxPjMAbkw

OBDpaGuwczi on Apr 5, '20

NxiYGHueogrK

UYfimEcaAdR on Apr 5, '20

uSeRPhMZr

nieBWFVMNJEajSy on Apr 5, '20

TrZUNhugweRbq

HcEMuXVPxB on Apr 5, '20

whzOmWRF

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate