IMPORTANȚA DEPARAZITĂRII ȘI VACCINĂRII LA CÂINI ȘI PISICI ÎN SEZONUL CALD

Liliana RomanJun 28, '23

IMPORTANȚA DEPARAZITĂRII ȘI VACCINĂRII LA CÂINI ȘI PISICI ÎN SEZONUL CALD

         Vremea caldă aduce cu sine o mulțime de bucurii, dar și provocări pentru animalele noastre de companie.  Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, dar și al paraziților care pot infesta câinii și pisicile. În acest articol vom explora importanța acestor măsuri preventive pentru a ne ajuta să îngrijim mai bine animăluțele noastre dragi!  

Hai să descoperim împreună ceea trebuie să știi pentru a-ți menține patrupedul sănătos și fericit pe tot parcursul sezonului estival!

 

În sezonul cald, plimbările prin parcuri, zone cu iarbă deasă, înaltă, sunt mai dese și astfel pisicile și câinii sunt mai expuși la prezența insectelor: căpușe, purici și diferiți paraziți interni/externi. Larvele căpușelor se dezvoltă din ouă și urcă pe firul de iarbă. De aici, se atașează pe animalele cu care vin în contact, pentru a se hrăni. Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, iar unele dintre acestea pot transmite diferite boli atât la animale, cât și la oameni. În România au fost identificate 27 de specii de căpușe. După fiecare plimbare trebuie să verificăm atent blana și pielea animalului.

Este foarte important să ne asigurăm că prietenii noștri patrupezi beneficiază de deparazitare și vaccinare corespunzătoare. Schema de vaccinare și deparazitare reprezintă o procedură preventivă importantă în timpul verii, care ar trebui sa fie inclusă în rutina de îngrijire a animalului de companie. Aceasta presupune vizita la medical veterinar: pragramarea animăluțului la o consultație și administrarea produselor medicamentoase veterinare (antihelmintice, antiparazitare, vaccinuri), având dozajul necesar specifice vârstei și greutății pacientului.

  

CE ESTE VACCINAREA?

Vaccinarea reprezintă un act medical veterinar prin care se administrează un vaccin câinilor și pisicilor, în scopul de a preveni apariția anumitor afecțiuni. Vaccinurile sunt dezvoltate pentru a stimula sistemul imunitar al animalului și pentru a-l face mai rezistent la diverse afecțiuni. Este important să știm că nu toate bolile pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor, dar este una dintre cele mai importante metode de protecție împotriva îmbolnăvirilor. Schema de vaccinare este personalizată, stabilită împreună cu medicul veterinar, în funcție de rasa animalului, vârstă, greutate.

 

 CE ESTE DEPARAZITAREA?

Programele regulate de deparazitare internă și externă ajută la asimilarea cât mai eficientă a efectelor pozitive ale vaccinării la câini și pisici. Medicul veterinar recomandă administrarea medicamentelor pentru paraziții interni o dată la 3 luni. Deparazitarea externă se realizează cu precădere în sezonul cald, pentru a ține la distanță puricii, câpușele și alte insecte nedorite. Antipoux ® este soluția spot-on ideală, pentru deparazitarea animalelor în sezonul cald, având o substanță activă consacrată pentru tratamentul și prevenirea infestațiilor cu purici, păduchi, căpușe la câini și pisici.

 

Este important să reținem faptul că vaccinarea și deparazitarea nu doar previn afecțiunile la câini și pisici, ci împiedică și răspândirea bolilor la alte animale domestice sau chiar la oameni. În plus, vara este perioada concediilor, deci animăluțul frecventează pensiunile pentru animale sau centrele de dresaj, iar acestea cer dovada vaccinurilor curente înainte de a intra în colectivul de animale.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate