Încălzirea globală și legatura acesteia cu puricii și căpușele

Încălzirea globală și legatura acesteia cu puricii și căpușele

Livia OnceriuJun 30, '20

Perioada în care apar căpușele și puricii coincide cu sezonul cald. In ultimul timp însă sezonul cald crește an de an, încât am ajuns să avem infestații cu căpușe din februarie pîna în noiembrie.

Schimbările climatice crează condiții meteorologice, care amenință coasta maritimă prin creșterea mareelor și a nivelului oceanelor, zonele de ses prin fenomene extreme cum ar fi ploile și furtunile cu tornade neobișnuite în zonele temperate europene, însă o alta problemă, care nu este așa de mediatizată, o reprezinta riscul pe care îl creează schimbările climaterice pentru animalele de companie din întreaga lume.

Pe măsură ce clima se încălzește, puricii și căpusele vor avea un mediu mai ospitalier, iar câinii, pisicile și alte animalele mici (cum ar fi iepurii, șobolanii, șoarecii ) vor avea șanse mai mari să fie parazitați.

Dacă sunteți interesați de ceea ce se întâmplă în ceea ce privește schimbările climatice, puricii și căpușele, iată la ce vă puteți aștepta.

Puricii și căpușele își extind teritoriul 

Pe măsură ce temperaturile cresc, anumite zone devin din ce în ce mai propice dezvoltării puricilor și a căpușelor. Tendințele climatice la nivel mondial continuă să doboare recorduri de căldura, anul 2016 fiind cel mai fierbinte an în istoria măsurătorilor meteorologice, urmat îndeaproape de 2019 potrivit NASA și Administrația Naționala Oceanica și Atmosferica a SUA.

 Acest lucru ar putea explica expansiunea căpușelor care pot răspândi boala Lyme către nordul Suediei, în ultimii 30 de ani. Între timp, în Statele Unite, căpușele cu picioare negre (care transmit boala Lyme și alte boli) s-au dublat aproximativ în ultimele două decenii. Cu douăzeci de ani în urmă, acestea nu erau prezente, de exemplu, în Minnesota de Nord, iar acum aceastea sunt prezente in aceasta zona. Tot asa se explică apariția cazurilor de antrax în Siberia, unde topirea permafrostului aduce la dezghețarea leșurilor unor animale bolnave.

 O varietate de factori au ajutat la răspândirea puricilor și căpușelor, împreună cu creșterea temperaturilor, inclusiv extinderea urbană (oamenii și animalele de companie se deplasează în zone îndepărtate și, eventual, aduc căpușe și purici), dar și creșterea populației de căprioare și plante invazive (care au oferit căpușelor mai multe gazde și arii protejate și căi de a migra dintr-un teritoriu în altul).

Astfel de zone sunt spre exemplu în pădure și la marginea ei, unde vegetația  formează o arie propice pentru căpușe. Atunci când vă plimbați la marginea pădurii, în zone suburbane și forestiere, unde sunt mulțe plante cu căpușe, dar nu prea multe animale, riscul de infestare cu purici și căpușe este mai mare decât în adâncul pădurii unde exista mai multe animale care pot acționa ca gazde pentru acești paraziți și astfel se diminuează riscul contaminării atunci când vă plimbați câinele. 

Schimbările climatice par să afecteze căpușele mai mult decât puricii, spun oamenii de știință. Puricii nu sunt la fel de afectați de schimbările climatice, deoarece locuiesc pe gazdele lor (câine sau pisică de companie). Deci, în timp ce lumea din jurul animalului tău se schimbă, mediul animalului rămâne destul de constant pentru purici.

Asta nu înseamnă că o planetă mai caldă nu va avea vreun efect asupra puricilor, dar acțiunea va  fi indirectă și imprevizibilă. 

Creșterea numărului bolilor cauzate de purici și căpușe

Bineînțeles, dacă sezonul puricilor și al căpuselor – în lunile mai calde de vară și toamna - durează mai mult, incidența infestării animalului de companie crește. La peste 2-3 de grade Celsius, căpușele se pot mișca și pleacă în cautarea hranei.

Bolile transmise de purici și căpușe la câine și pisică:

  • Febra Rocky Mountain: una dintre cele mai bine cunoscute boli provocate de căpușe care pot afecta câinii și ocazional pisicile. Nu există vaccin pentru aceasta afecțiune (poate fi tratata cu antibiotice pe cale orală) și poate provoca afecțiuni grave, inclusiv insuficiență renală și leziuni hepatice.
  • Hepatozoonoza caninelor: semnele clinice sunt: febră mare, durere, lipsa completă a apetitului.
  • Tularemia: aceasta este o boală care, de obicei, se răspândește de la căpușă la pisică (deși exista și la câini și oameni), La pisici, boala se manifestă prin febră mare, probleme nazale și uneori abcese care se formează în jurul mușcăturii căpușei.
  • Boala Lyme: o boală potențial letală transmisă prin căpușe de la căprioară la câini, pisici și om. Boala este transmisă după circa 48 de ore, și poate provoca afectarea renală sau tulburări ale sistemului nervos.
  • Bartoneloză: mai bine cunoscută sub numele de "febra zgârieturilor de pisică" (deși exista și la câini), Bartoneloza este o boală răspândită de purici, care se poate manifesta prin tumefierea glandelor, dureri musculare și febră. Boala se poate transmite și la om, dar nu este fatală.

Nu toți agenții etiologici tolerează căldura la fel de bine. De exemplu, agenții etiologici ai anaplasmozei și ai febrei Powassan nu tolerează la fel de bine climatul mai cald, astfel încât s-ar putea observa o scădere a incidenței acestor bolii în acestă perioadă.

Febra Powassan nu este considerată a fi dăunătoare pisicilor sau câinilor, dar aceasta exista la  animale și chiar la om. De asemenea, câinele dvs. poate fi diagnosticat cu anaplasmoză canină, care este transmisă de căpușele de la cerb. Simptomele includ vărsături și tulburări ale sistemului nervos, iar tratamentul este pe baza de antibiotice.

 

Tratamentele de astăzi împotriva puricilor și a căpușelor nu vor fi la fel de eficace în tratarea puricilor și căpușelor de mâine. Paraziții se vor adapta ingredientelor din medicamente și vor supraviețui și noi formule de succes vor trebui găsite.

  

Deparazitarea externă a animalelor de companie este astfel obligatorie pe tot parcursul anului, mai ales dacă locuiți într-o zona în care iernile sunt blânde. De asemenea, vizita la medicul veterinar este importantă pentru verificări regulate și cand apare orice afecțiune.

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate