Pisicile și pomul de Crăciun

Pisicile și pomul de Crăciun

Livia OnceriuDec 14, '17

Proprietarii de pisici știu cât este de dificil să împiedici mica felină să frecventeze anumite zone din locuință. Ea se prelinge tăcută printre picioarele noastre, este răbdătoare și folosește orice prilej pentru a-și astâmpăra curiozitatea. Cum nu avem nici o variantă de a transmite mesajul: « Pe aici nu se trece ! » și nu există semnalizatoare cu « Staționarea interzisă » sau «Acces interzis pentru pisici », se pune întrebarea ce facem în perioada sărbătorilor de Crăciun, mai pe înțeles, cum procedăm cu pisica ca să nu dărâme bradul? În afară de a-l atârna de tavan, bine înțeles.

Ca să vă puteți bucura de acest strălucitor simbol al sărbătorilor de Crăciun, fără grijă pentru bunăstarea micului animal de companie sau al decorațiunilor electrificate din brad am selectat câteva idei care circulă pe net ca fiind informații utile pentru proprietarii de pisici și nu numai.

 Repelentele pentru pisici

Variantele integral natural sunt extrase din plante al căror miros sau gust displac profund pisicilor. Astfel pot fi folosite uleiurile esențiale de citrice, sau citronella îmbibate pe tampoane de vată sau pe un material textil asezat la baza bradului care poate ține pisicile departe. Inclusiv cojile de portocală sau lămâie pot fi folosite în acest sens. Se mai poate stropi baza arborelui cu soluție diluată de oțet, camfor sau sos cu ardei iute. Atenție la contactul cu zona de aplicare, atât pentru copii, adulți sau alte patrupede. Nu țineți cadourile sub brad!

Produsele sintetice cu acțiune repelentă pentru pisici se pot găsi în petshopuri sau farmacii veterinare. Sub formă de soluție sau spray, efectul lor se bazează tot pe  mirosuri respingătoare pentru pisici, care eventual se vor disipa și vor trebui reaplicate regulat, sau pisica se va obișnui cu mirosul și curiozitatea ei va preleva. Se poate încerca o rotație folosind alternativ mai multe produse cu mirosuri diferite. Atenție la indicațiile producătorilor, inscripționate pe etichetă !

Obstacole

 Baricadele sau obiectele mai mari care pot îngrădi accesul la baza bradului nu va ajută în caz de atac aerian!

Puteți încerca folie de aluminiu alimentară sau alte materiale lucioase în care pisica să nu-și poată înfinge gheruțele. Funcționează la unele pisici !

Se mai pot încerca în funcție de buget: senzori de mișcare conectați la sisteme de iluminare sau creare de zgomot. Desigur, puteți foarte bine să pîndiți momentul în care pisica se apropie de brad și să faceți un zgomot care să o determine să se îndepărteze. Ce poate fi mai frumos de Crăciun decât să păziți bradul ?

Controlul daunelor

Nu sunt multe opțiuni pentru a ține pisica la depărtare de bradul de Craciun, prin urmare trebuie să ne pregătim sufletește pentru intervenții de urgență și să limităm pe cât putință dezastrele.

Dacă folosiți un suport cu apă pentru brad, încercați să acoperiți rezervorul cu folie de aluminiu, ca pisica sa nu ajungă în apă.

Alegeți cu grijă ornamentele de pom în așa fel încât să nu fie prea fragile, să nu se spargă ușor, riscul de tăiere atât pentru pisici cât și pentru oameni fiind foarte mare. Se găsesc acum în magazine multe ormanente în întregime din plastic care nu se sparg.

După ce ați instalat bradul în casă, lăsați pisicii timp să se obișnuiască cu noul element de decor.

Stabilitatea arborelui poate fi realizată prin fixare în perete sau la podea cu un cui și cu un fir transparet de nylon ca pentru pescuit. Ancorați în mai multe locuri, ca bradul să nu se răstoarne.

Cu toții avem amintiri legate de un Crăciun sau altul sub forma unor ornamente dragi. Plasați ornamentele mai grele pe crengile cele mai de jos, acolo unde pisica ajunge cu ușurință și pe cele ușoare și delicate mai sus, la adăpost. Folosiți pentru prinderea pe crenguțe sisteme ce se pot închide bine, sau chiar mai frumos puteți folosi panglică subțire care poate ancora bine ornametul, împiedicăndu-l să alunece la ce mai mică atingere (chiar și atunci cînd bradul a început déjà să se usuce și crenguțele se aplecă). Este greu de crezut că un glob strălucitor, atârnat și mobil să nu atragă curiozitatea pisicii !

Verificați ca instalațiile electrice să fie întregi, nu le lăsți peste noapte legate la tensiune (chiar dacă aceasta este mică, instalațiile moderne au adaptoare și funcționează cu voltaj mic), șocul electric  resimțit de animal când încearcă să-și înfingă gheruțele sau colții într-un fir electric e cauză de urgență medicală cu oarecare frecvență întâlnită în această perioadă a anului în cabinetele veterinare. Dacă pisica salivează mult sau manifestă neliniște sau orice alt semn fizic neobișnuit, luați în considerare posibilitatea șocului electric, verificați sursele și căutați sprijin la veterinar.

 O altă cauză de vizită de urgență la veterinar în perioada Crăciunlui este beteala. Aceasta poate fi înghițită și există riscul ca pisica să se înnece, sau mai grav riscul ocluziei intestinale, pentru că beterala este din material plastic și nu poate fi digerată ! Evitați orice ornamet de pom care are putea fi ingerat: bomboane, acadele, prăjiturele etc.

Este o perioadă fericită a anului în care cei mai mulți dintre noi petrecem alături de cei dragi, iar câteva precauții suplimentare vor transforma clipele de Crăciun într-un basm minunat, fie că avem grijă de copii mici, căței sau pisici!

Crăciun fericit!

Alte articole de interes pentru sezon:

- Zăpadă din plin

https://www.vanellivet.info/blogs/din-lumea-animala/zapada-din-plin

- Paza buna trece primejdia rea, sau sfaturi pentru sărbători fără griji pentru posesorii de animale de companie

https://www.vanellivet.info/blogs/primul-ajutor/paza-buna-trece-primejdia-rea-sfaturi-pentru-sarbatori-fara-griji-pentru-posesorii-de-animale-de-companie

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate