Paza bună trece primejdia rea - sfaturi pentru sărbători fără griji pentru posesorii de animale de companie

Paza bună trece primejdia rea - sfaturi pentru sărbători fără griji pentru posesorii de animale de companie

Livia OnceriuDec 20, '191 comment

Ciocolata

Apetisantă pentru om dar toxică prin conținutul de metilxantine, pentru câini în special. Pisicile sunt mai puțin interesate de ciocolată. Atenție la toate formele de ciocolată:  cipsuri, bomboane, cicolată din biscuiți, cozonac sau alte aluaturi, fructe trase în ciocolată.

Băuturi spirtoase

În formă lichidă alcolul etilic chiar în cantități mici poate cauza intoxicația alcoolică. Nu dați câinelui să bea, nici măcar bere. Intoxicația alcoolică poate avea sursa în ingestia accidentală de aluat dospit de pâine sau cozonac. Stomacul în acest caz acționează ca un cuptor, drojdia se metabolizează în etanol și oxid de carbon care la rândul lor cauzează balonare intensă și intoxicație alcoolică.

Struguri și stafide

Nu se cunoaște cauza exactă pentru care strugurii sau rudele lor uscate - stafidele sunt toxice pentru câini, dar această toxicitate este bine cunoscută atât de crescători cât și de veterinari. Chiar și cantitătți mici din acest fruct pot duce la apariția insuficienței renale și trebuie tratate ca urgențe medicale.

Medicamente

Fiind posesor de animal de companie, ați învățat deja să ascundeți din calea patrupedului jucăuș și curios, orice sursă de substanțe care pot cauza intoxicații. Diverse medicamente folosite de familie trebuie ținute sub cheie. Atenție la bagajele musafirilor care vin în vizită de sarbători-un câine poate veni în contact cu mai multe substanțe toxice odată.

Staniol

Sub formă de ghirlande sau alte decorațiuni de sezon aduce strălucire dar atrage atenția pisicilor curioase. Ingerat el se încolătăcește ușor în intestine și poate cauza ocluzii ce necesită tratament chirurgical de urgență.

Xilitol

Este un îndulcitor și se găsește în dulciuri, gumă fără zahăr. Ingerat de pisici sau câini cauzează vomă, pierderea coordonării mișcărilor, convulsii sau insuficiență hepatică.

Plante

Vâscul, ilexul și poinsettia (steaua de Crăciun) sunt plantele specifice decorațiunilor de iarnă. Primele doua sunt toxice, cauzând tulburari gastrointestinale severe, dificultăți în respirație, insufieciență cardiacă în azuri extreme. Ultima cauzează numai tulburari digestive.

Odorizante de camera lichide

În afara substanțelor frumos mirositoare aceste produse lichide ce sunt de obicei ambulate în flacoane cu dop, mai conțin detergenți cationici care sunt corozivi și determină arsuri ale mucoaselor, limbii, produc dificultăți în respirație și în exces atacă ficatul patrupedului care le ingeră.

Ornamente de Crăciun

Deși nu sunt toxice sunt primejdioase datorită părților mici tăioase care pot fi ingerate și care pot cauza lacerații și perforații ale tubului digestiv.

Cabluri electrice

De sărbatori se folosesc multe decorațiuni luminose cu beculețe și multe cabluri, prelungitoare răspândite prin casă. Câțeii curioși pot suferi arsuri, șocuri electrice asociate cu edem pulmonar dacă rod un cablu sub tensiune. Nu uitați că se folosesc asemena decorațiuni și în afara casei, câinii de curte fiind și ei tentați să verifice noile instalații! Izolați bine, nu le lăsați la îndemână.

Paza bună trece primejdia rea !

Pregătiți-vă de sărbatori cu bucate alese și băuturi fine, cu decorațiuni cât mai festive dar nu uitați să vă notați adresa cabinetului veterinar care ofera servicii nonstop pentru urgențe !

SaveSave

Comentarii (1)

Costel on Dec 29, '16

Atentie la petarde si artificii.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate