Pisicile la moda!

Pisicile la moda!

Livia OnceriuFeb 28, '18

În urmă cu ceva timp, o prietenă din State, a vizitat Florida, Key West și a postat câteva fotografii cu pisici celebre, cum este cea alăturată (descendentă a famililei pisicilor celebrului scriitor Ernest Hemingway). Cum poate fi o pisică celebră, mi-am pus eu atunci întrebarea și am aruncat un ochi spre mediile sociale, căutând mai multe informații. Spre surprinderea mea a trebuit să selecționez, căci sunt multe de spus despre acest subiect, dar mi-au atras atenția câteva lucruri.

Câinii dețin în prezent titlul de cel mai bun prieten al omului, dar un nou studiu al producătorilor de alimente pentru animalele de companie, Asociația (PFMA) a raportat recent că numărul de persoane proprietare de pisici din Marea Britanie a făcut un salt drastic în ultimul an. În 2015-2016, studiul a confirmat că, 17,1% din persoanele care locuiesc în Anglia, Scoția și Țara Galilor dețineau pisici. Dar în 2017, numărul a crescut la 18,3% deci pisicile sunt la modă!

Creșterea bruscă a numărului de familii care adoră să crească feline poate avea legătură cu celebrități precum Ernest Hemingway, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Mark Twain, căci oamenii celebri s-au bucurat de compania lor. Nu știu dacă putem extrapola zicala "In spatele unui om celebru stă o pisică puternică", dar putem încerca!

Pentru Mark Twain  autorul faimoaselor Aventuri ale lui Tom Sawyer  era de ajuns să fii iubitor de pisici ca să devii prietenul lui. În anul 1898, un reporter scria despre el: „Twain își cheamă pisicile să vină sus, pe fotoliu și toate sar pe fotoliu. Le spune să meargă la culcare și instantaneu, toate pisicile adorm. Până când, mai apoi, le dă trezirea și, ca la un semn, toate încep să dea din urechi și să deschidă ochii larg.”. Scriitorul își recunoaște slăbiciunea pentru pisici și pentru cei care le îndrăgesc: „Când cineva iubește pisicile îi devin prieten și tovarăș fără să fie nevoie de altă prezentare. Pur și simplu, nu pot rezista unei pisici, mai ales atunci când toarce. Sunt cele mai curate și mai inteligente ființe pe care le cunosc, bineînțeles, în afară de fata pe care o iubesc!”, spunea Mark Twain.

Ernest Hemingway a ajuns să dețină 23 de pisici în același timp. Prima sa pisică, Snowboll, avea șase degete și în scurt timp, a umplut vecinătatea de pisici cu șase degete. Unii chiar se referă la pisicile polidactile (cu șase degete) ca fiind pisicile Hemingway. Prin anii 40, Hemingway  le descria ca la niște „bureți de iubire sau fabrici de tors.”

Ernest Hemingway at table with his cat Cristobal at Finca Vigia


Pisicile au fost adevărate surse de inspirație și pentru alți prozatori sau poeți cum ar fi  Edgar Allan Poe, Jack Kerouac, Julio Cortazar, Truman Capote.

Mai aproape de zilele noastre,  actori celebri își mainfestă dragostea pentru pisici: Penelope Cruz este vedeta care a fost aleasă de “Campari” pentru a fi imaginea brandului în calendarul pentru anul 2013. Într-una din filele calendarului, actrița poate fi văzută înconjurată de peste 20 de pisici negre, sfidând miturile legate de aceste feline. Mai mult, Penelope și-a propus să ne arate că nu crede nici în alte superstiții, după ce a spart mai multe oglinzi, a mers pe sub o scară sau a deschis o umbrelă în casă.

Russell Brand a arătat cât de mult își iubește pisica, numită Morrissey, când a chemat un medic psihiatru de pisici pentru a ajuta mica felină să se acomodeze cu venirea unei noi pisici în familie.

Ed Sheeran și Russell Brand prin postările lor, legate de relațiile pe care le au cu pisicile lor scot în evidență sentimentele profunde față de animalul iubit. Ed Sheeran și-a salvat pisica,  pe nume Graham, chiar înainte de a fi supusă  eutanasierii. Fuzzballul este acum o caracteristică frecventă a conturilor sociale ale Sheeran, și deținea și o poziție temporară ca un cronicar de sfaturi.

Muzicianul Ed Sheeran în vârstă de 26 de ani, a anunţat că pisica sa a executat un ''dans festiv'' după ce artistul a câştigat  două premii Grammy, informează Press Association.

Nu este prima oară când un animal de companie al lui Sheeran este asociat unor evenimente importante din viaţa sa. Recent, cu ocazia anunţării logodnei cu Cherry Seaborn, artistul a scris: ''M-am  logodit puţin înainte de Anul Nou. Suntem foarte fericiţi şi îndrăgostiţi, iar pisicile noastre sunt şi ele extrem de încântate''.

Dacă pană acum nu aveţi un animal de companie, o pisică drăgălaşă şi jucăă este tot ceea ce aveţi nevoie. Și e la modă!

Surse:

  1. http://www.lumeanimalelor.ro/stiri_doc_1435_penelope-cruz-a-pozat-intr-un-calendar-alaturi-de-zeci-de-pisici-negre_pg_0.html
  2. http://www.carticusuflet.ro/13-scriitori-celebri-si-pisicile-din-viata-lor/
  3. https://www.agerpres.ro/zig-zag/2018/01/29/pisica-lui-ed-sheeran-a-sarbatorit-premiile-grammy-castigate-de-artist--45328
  4. http://evz.ro/de-ce-iubitorii-de-pisici-sunt-mai-inteligenti-decat-iubitorii-de-caini-.html
  5. https://www.jfklibrary.org/

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate