#CatSquare Pisica în pătrat

#CatSquare Pisica în pătrat

Livia OnceriuFeb 5, '18

Nu există nimic care să fie mai iubit de Internet decât imaginea unei pisici drăgălașe. Din acest motiv, încă de la apariția sa, fenomenul #CatSquare a acaparat mediile sociale unul câte unul. Proprietarii de pisici de pretutindeni fac niște pătrate pe podea și urmăresc cum prietenii lor feline sunt atrași instinctiv de creațiile lor. Orice fel de pisică, mare, mică, neagră sau fără păr se așează în centrul pătratelor, cu o atitudine de mulțumire și relaxare totală. Este un truc frumos, iar acum proprietarii de pisici vor să știe de ce funcționează.

Nicholas Dodman, profesor specializat în comportamentul animalelor de la Școala de Medicină Veterinară din Cummings, poate avea răspunsul. El oferă o explicație plauzibilă: din momentul în care s-au născut, pisicile se simt mai sigure și mai confortabile în spații mici. El își amintește cum puii nou-născuți găsesc confort în "partea laterală" oferită de mamă și frații lor. Cercetările sugerează că simplul contact de apropiere eliberează endorfine care ajută la calmarea pisicii și la reducerea stresului.

Filosofia pisicii  “if I fits, I sits” (dacă încap, eu stau) este în strânsă legătură cu modul de manifestare al acesteia, respectiv atracția de a se ascunde în spații mici. Pisicile se urcă în cutii de pantofi și chiar vase de flori. Este întotdeauna amuzant să te uiți, dar pisica ta nu face acest lucru ca să îți provoace râsul, ea este de fapt în căutarea siguranței și a confortului.

Dodman explică modul în care cercetătorii olandezi au supus această teorie la test, cu pisici de la un adăpost. Ei au dăruit o serie de "cutii " pentru pisici și au înregistrat modul în care  acestea au reacționat. În urma acestui experiment s-a constatat faptul că pisicile care au primit „cutii” s-au adaptat la situația nouă mai repede și mai ușor comparativ cu felinele care nu au primit „cutii”. Pereții de carton ai cutiilor au contribuit la reducerea stresului și în menținerea calmului, oferind o mai mare siguranță.

O alta părere despre experiment ne este dată de etologul Claudia Vinke, de la Universitatea din Utrech, Olanda care a studiat nivelul de stres al pisicilor din adăposturi. Aceasta a observat împreună cu un grup de cercetători comportamentul felinelor care au beneficiat de cutii de carton în comparație cu altele care nu au avut nicio cutie. Condițiile de care au beneficiat ambele grupuri au fost similare, la sfârșitul experimentului constatându-se că pisicile care au avut în spațiul de locuit cutii au devenit mai calme și mai prietenoase față de celălalt grup.

Dar de ce un pătrat confecționat din bandă adezivă? Fără pereți, acesta nu poate oferi ascunzători asemenea unei cutii reale, dar cu toate acestea, ideea de pătrat făcut din bandă atrage pisicile. Pătratele sugerează imaginea unei posibile cutii care pentru unele pisici este suficient de bună. Numiți-o imaginație sau inventivitate, dar o pisică care se află în spațiul delimitat de pătrat este în stare să își imagineze pereții unei cutii. În cazul în care nu există o altă soluție, pătratul confecționat din bandă adezivă poate oferi pisicii dumneavoastră confortul și siguranța de care are nevoie.

Provocarea #CatSquare este fascinant de urmărit, fiind un exemplu motivațional și foarte important pentru bunăstarea emoțională a pisicilor. Dar nu trebuie să fii supărat dacă pisica ta nu acordă importanță pătratului. Acest fapt ar putea sugera ideea că aceasta se simte perfect confortabil în spațiile deschise, sau ar putea însemna că sunt prea deștepte ca să cadă în plasa  trucurilor noastre umane. Te lăsăm pe tine să decizi.

Surse:

  1. Will a hiding box provide stress reduction for shelter cats? Vinke, C.M. et al. Applied Animal Behaviour Science, Volume 160, 86-93
  2. https://www.petcha.com/research-explains-why-cats-like-boxes-2
  3. Twitter

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate