Insolația la câine

Livia OnceriuMay 23, '16

Glandele sudoripare prin secrețiile lor asigură eliminarea de apa din organism, fenomen cu rol major în răcirea organismului supus unor temperature ridicate. Câinii nu au glande sudoripare așa cum au oamenii pe suprafata corpului, ci doar pe suprafața neacoperită de blană a lăbuțelor iar acestea au rol minor în transpirație. Blana la câini are rol protector de izolare termică. Cu o suprafață a corpului acoperită etanș, la care se adaugă lipsa glandelor sudoripare, ne punem întrebarea: cum transpiră câinii ?  

Câinii practic nu transpiră, singurul lor mecanism de reglare al temperaturii corporale prin eliminare de apa este prin salivație. Acesta este motivul pentru care dupa un efort susținut, (mai ales pentru cainii care nu fac efort fizic constant și ies la plimbare cu stăpânul lor doar în weekend) câinele deschide gura larg, salivează puternic, scoate limba de un cot afară pentru a ajuta eliminarea apei și a regla temperatura corpului.

Orice proprietar de câine trebuie să cunoască semnele de stress termic și decompensare datorită căldurii excesive: lentoare în mișcări, expresie tensionată, privire fixă, febră peste 40°C , refuzul de a respecta comenzile, piele caldă- uscată pe bot, respirație grea gâfâită, puls accelerat, gingii colorate roșu intens, hipersalivație (care poate evolua spre lipsa salivației odată cu agravarea insolației), voma, diaree, mers clătinat, colaps. In stadii avansate când temperatura corpului depășește 42°C, poate apare decesul în doar câteva minute.

Sunt mai sensibili la căldură câinii obezi, rasele brachicefalice (cu fața turtită cum sunt bull dogul, mopsul) și câinii cu blană  mare, închisă la culoare.

Ce puteți face dacă aveți suspiciunea că animalul de companie prezintă semne de stress termic:

  • scoateți câinele din mediu supraîncălzit (dacă l-ați lăsat într-o incintă  închisă fără ventilație cum ar fi mașina parcată în plin soare),
  • plasați-l la umbră într-un loc bine ventilat,
  • apă de băut  la discreție,
  • umeziți-i blana  cu apă rece abundent (nu cu ghiață), folosind bureți sau un furtun/o găleată de apă sau orice alt recipent aveți la îndemână, înveliți-l într-o pătură umedă rece,
  • repaus fizic-încetați orice activitate, dați-i posibilitatea să se refacă prin odihnă
  • chemați un serviciu de ambulanță veterinară la nevoie.

 Cuvinte cheie: apă, umbră, răcoare, odihnă

SaveSave

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate