10 rase de găini ușor de îngrijit

10 rase de găini ușor de îngrijit

Iulian CuciureanuOct 10, '18

Aceste 10 rase de găini sunt cele mai populare și  sunt recomandate  pentru a fi crescute de către  cei care sunt începători  în această activitate.

Australorp:

Rasa de găini numită Australorp originară din Australia a fost dezvoltată din rasa Orpington, de culoare neagră, mai mult pentru ouă decât pentru carne. Este o rasă specializată în producția de ouă, deținând recordul de 364 de ouă în 365 de zile. Aceasta poate avea trei varietăți de culori: negru cu reflexe verzi, albe și albăstrui. Cu găina din rasa Australorp nu puteții da greș deoarece este o rasă foarte ușor de îngrijit, având un ritm de creștere rapid.

Orpington:

Găinile din rasa Orpington sunt prietenoase și foarte frumoase, ca niște baloane pufoase de pene, cu un spate înalt și o coadă scurtă. Creatorul acestei rase a urmărit un dublu  scop: să producă anual aproximativ 150-180 ouă și carne. Primele găini din rasa Orpington erau foarte asemănătoare cu cele din rasa Langhans și erau toate de culoare neagră, ulterior fiind dezvoltate și alte varietăți precum orpington auriu, orpington alb și orpingon albastru.

Easter Egger:

Easter Egger nu sunt cu adevărat o rasă de găini, ci un hibrid  rezultat în urma unor încrucisări cu rase autohtone, care face ouă colorate. Sunt păsări foarte prietenoase, simpatice și ușor de crescut în preajma omului, fiind considerate chiar animale de companie. Acestea variază foarte mult în ceea ce privește aspectul și pot avea creastă și moț. Aceste găini produc mai puține ouă  decât celelalte rase de găini, cam 4 ouă pe săptămână, de culoare verde - albăstrui, de dimensiuni mari.

Plymouth Rock:

Rasa de găini Plymouth Rock este o rasă mixtă, foarte veche, fiind crescută atât pentru ouă cât și pentru carne. Aceasta este prietenoasă, fiind  recunoscută prin prezența crestei simple de mărime mică, purtată vertical, uniform dințată. Reprezintă o alegere foarte bună pentru cei care  locuiesc  la curte. Produc în jur de 200 de ouă pe an, de culoare crem. Există și câteva varietăți ale rasei Plymouth Rock, cum ar fi: cel barat, alb și crem, fiind cele mai cunoscute dintre acestea.

Sussex:

Rasa de găini Sussex, a fost inițial creată pentru carne, ulterior dovedindu-se eficientă și în producția de ouă. A devenit rapid cea mai populară rasă de găini care se află pe mesele britanicilor și canadienilor până când rasele hibrid i-au luat locul. Sunt păsări docile care pot fi crescute în spații închise dar care se acomodează bine și în spațiile deschise. Producția de ouă variază între 150 și 230 de ouă pe an. Găinile din rasa Sussex pot fi de mai multe culori, respectiv  roșii, maro și pestrițe.

Wyandotte:

Găina din rasa Wyandotte are scop dublu (producția de carne și ouă) și se diferențiază prin penajul foarte frumos colorat. Aceasta are un corp rotund, compact, are coada, gâtul și picioarele scurte, cioc ușor îndoit, scurt, aripi scurte. Rasa Wyandotte se remarcă printr-o mulțime de varietăți de culori a penajului, cele mai des întâlnite fiind: auriu, argintiu, albastru, negru, galben și multe alte nuanțe.

Brahma:

Găinile Brahma provin din India, din regiunea numită Brahmaputra, ce dă și numele rasei. Se mai numește, sugestiv "uriașul găinilor" datorită greutății impresionante pe care o atinge. Sunt păsări mari, docile, liniștite având o producție mare de ouă. Avantajul acestei rase îl constituie penajul foarte des care o face să fie cea mai rezistentă pasăre din ograda oricărui gospodar. Acestea pot avea penajul închis la culoare, deschis, alb, auriu sau cenușiu. Indiferent de culoare, ochii, creasta și lobul urechii sunt roșiatice, iar picioarele sunt de culoare galben deschis.

Jersey Giant:

Găinile din rasa Jersey Giant sunt foarte mari și sunt crescute în primul rând pentru carne.  Acestea pot fi de culoare albastră, neagră și albă și depun în jur de 260 de ouă pe an de culoare crem. Sunt calme și foarte prietenoase.

Leghorn:

Găina din rasa Leghorn prezinta 12 varietăți de culori, cele mai reprezentative fiind: albă, brună, pestriță, galbenă, argintie și aurie. Se remarcă prin picioare lungi, galbene iar ochii sunt de diferite varietăți de roșu. Producția de ouă se estimează în jur de 200 pe an. De menționat, în România această rasă se situează pe primul loc în asigurarea producției de ouă.

Star:

Cunoscută sub numele de Black Star sau Red Star aceste păsări nu sunt cu adevărat o rasă de găini, fiind un hibrid. Depun în jur de 260 de ouă pe an, de culoare crem și sunt foarte calme și prietenoase.

Bonus: 3 rase de găini recomandate de crescut pentru cei cu experiență.

Rhode Island Reds:

Rasa de găini Rhode Island a fost creată atât pentru ouă cât și pentru carne. Este posibil cea mai cunoscută rasă de găini din lume, aceasta stând la baza multor rase hibride din ziua de astăzi. Găina din rasa Rhode Island este o pasăre ce prezintă 2 varietăți de culoare, respectiv roșie sau alb complet. La noi în țară nu se cunoaște decât o singură varietate, respectiv cea roșie fiind și cea mai răspândită. Producția de ouă la această rasă este în jur de 5 ouă pe săptămână.

Silkie:

Rasa de găini Silkie are culoarea neobișnuită datorită unor mutații genetice, denumirea fiind asociată cu penajul lor pufos format din franjuri mătăsoase. Sunt extrem de blânde și le place foarte mult compania oamenilor. Se cunosc 4 variante de culoare principale: negru, albastru, alb și auriu și multe alte nuanțe și combinații derivate din acestea, ce-a mai spectaculoasă fiind cea neagră. Acestea sunt supranumite “găinile de mătase” și spre deosebire de alte specii picioarele lor au 5 degete. Produc ouă mai puține și mai mici decât celelate rase, în jur de 100 de ouă pe an, de culoare crem.

Polish:

"Moțata olandeză" este o rasă unică de găini. Ea este denumită în engleză “Polish” sau “Padua”, însă nu este originară din Polonia, ci din Olanda. Sunt considerate "găini de ornament". Sunt găini relativ mici pentru producția de carne iar producția de ouă nu este foarte generoasă. Moțatele olandeze nu clocesc, de aceea este nevoie de cloști surogat sau de incubatoare. Există o mare varietate de culori ale acestei rasei: moțul alb și penajul negru, cu creasta albastră, aurie, argintie și multe alte varietăți. Producția de ouă la această rasă este în jur de 2 ouă pe săptămână.

 

Surse:

  1. https://www.wideopenpets.com/10-most-popular-chicken-breeds-for-beginner-backyard-chicken-owners/;
  2. www.despre-gaini.ro;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate