Saliva câinilor

Saliva câinilor

Cuciureanu IulianFeb 21, '20

Mulți dintre noi nu ne gândim de două ori la saliva care iese din gura câinelui nostru atunci când ne aplecăm pentru "sărutul dimineții". Afecțiunea dintre oameni și animalele lor de companie nu este una neobișnuită. Mai jos vă vom prezenta câteva aspecte care pot schimba modul în care gândești  despre animalul tău de companie și saliva care îi curge din gură.

Saliva de câine are proprietăți antibacteriene.

Saliva umană are un PH de 6,5 până la 7 iar saliva câinilor și a animalelor carnivore, în general, este ușor alcalină, cu un PH care variază de 7,5 - 8. Câinii nu obișnuiesc să facă carii dentare la fel de frecvent ca oamenii. Natura ușor alcalină a salivei câinilor acționează ca o zonă tampon pentru anumiți acizi care sunt produși de diferite bacterii care se găsesc în cavitatea bucală și care au ca efect eroziunea smalțului dinților.

Saliva are rolul important de a ajuta câinii la o digestie corectă dar nu la modul la care ne gândim noi pentru că nu există enzime digestive prezente în saliva câinilor, procesul digestiv începe atunci când mâncarea ajunge pur și simplu în stomac.

De fapt, spre deosebire de oameni, câinii nu trebuie să își mestece mâncarea pentru a se amesteca cu saliva și pentru a începe procesul digestiv. Ei numai sparg și înghit. Stomacul și sistemul digestiv al câinilor pot face toată munca necesară digestiei. Simpla funcție a salivei este aceea de a transporta mâncarea către esofag.

Saliva conține substanțe chimice antibacteriene și de aceea este foarte puțin probabil ca ea să fie singura cauză directă a unei infecții. Adesea, vedem câini care își ling singuri rănile și aceasta este de fapt o acțiune de curățare și în același timp o acțiune antibacteriană pentru vindecarea unei răni superficiale. Bineînțeles că, acțiunea în sine, nu va vindeca toate infecțiile superficiale la câini, astfel încât vizitele la medicul veterinar sunt strict necesare pentru efectuarea unui control.

„Sărutările” câinilor pot transfera bacteriile de la câini către oameni. Doar pentru că saliva câinilor are proprietăți antibacteriene nu înseamnă că aceste gesturi sunt normale, iar oamenii ar trebui să-și ia măsuri de precauție. Să nu uitam că în zoonoze - boli transmise de la animale la om, saliva este mijloc de transfer de germeni, viruși, paraziți.

Saliva câinilor s-a dovedit că poate produce alergii la oameni. În timp ce mulți oameni cred că blana animalelor de companie este principalul vinovat în apariția reacțiilor alergice, de fapt, marea majoritate a alergiilor sunt produse de proteinele care se găsesc în saliva câinilor. Conform unui studiu publicat în Jurnalul European de Alergie și Imunologie Clinică, saliva câinilor conține cel puțin 12 tipuri de proteine care pot cauza alergii. Când câinii își ling blana, saliva se usucă și aceste proteine ajung cu ușurință în particulele de aer. Cercetătorii care au efectuat studiul au ajuns la concluzia că saliva câinilor  reprezintă o sursă importantă de a crea alergii.

Sfaturi pentru prevenirea bolilor parodontale

Saliva, prin natura compoziției sale împiedică apariția bolilor în cavitatea bucală. Saliva acoperă dinții, pe care dacă nu sunt periați, tartrul formează o placă, care captează bacteriile, la fel ca la om. Pe măsură ce timpul trece, fără măsuri de igienă aplicate susținut, bacteriile pot provoca infecția structurilor de susținere a dinților, provocând gingivita. Pentru tratarea gingivitei Vanelli vă recomandă Vanocare - pastă gingivală.

Când un câine sau chiar o persoană are o gură care nu a fost îngrijită și prezintă leziuni, de fiecare dată când mănâncă, bacterii pot intra în fluxul sanguin.  După un tranzit de 20 de minute prin fluxul sanguin, bacteriile pot afecta sistemul nostru imunitar, provocând boli ale ficatului, rinichilor și splinei.

De aceea se recomandă îngrijirea dentară anuală pentru câini. Un cățeluș ar trebui să aibă parte de primul examen stomatologic la vârsta de opt săptămâni. Câinii care sufera de o boală parodontală ar putea avea nevoie să își viziteze veterinarul mai frecvent pentru a monitoriza progresul afecțiunii.

"Credința" că rănile umane se pot vindeca mai repede atunci când sunt linse de câini datează din vremea Egiptului Antic, atunci când câinii au fost folosiți în practicile de vindecare. Egiptenii credeau că a fi lins de un câine, în special pe o rană deschisă, ar ajuta la recuperarea sau chiar la vindecarea acesteia. Puținele cercetări disponibile astăzi având ca subiect această temă sugerează că saliva câinilor poate avea proprietăți antimicrobiene, dar limba patrupedului tău poartă, de asemenea, o mulțime de bacterii rele. (Adică, într-adevăr, există un motiv pentru care respirația lui este urât mirositoare). Saliva câinilor conține trei lucruri pe care oamenii de știință le-au identificat, legate de capacitatea de a vindeca:

  1. Lisozimul - o enzimă care are capacitatea de a ucide anumite bacterii și de a previni supraaglomerarea bacteriilor din gură;
  2. Histatine - proteine ​​simple prezente în saliva care împiedică infecțiile și ajută la menținerea sănătății cavităților;
  3. Factorul de creștere a nervilor - o proteină nou descoperită care a redus la jumătate timpul de vindecare a unei răni;

Acțiunea unui câine de a linge, ar putea juca, de asemenea, un rol în vindecarea rănilor. Potrivit Psychology Today, „Saliva unui câine acționează pentru a curăța resturile care pot fi la suprafața plăgii. Orice murdărie sau alte resturi vor fi, de asemenea, șterse de umiditatea salivei, astfel, cel puțin, zona plăgii va fi curățată."

De ce saliva câinilor nu este totuși o idee bună?

Doar pentru că saliva câinelui dumneavoastră poate avea unele beneficii, nu înseamnă că nu există anumite riscuri. De exemplu, gurile pisicilor și câinilor conțin o bacterie numită "Pasteurella" care ar putea provoca o infecție a pielii dvs. sau a țesuturilor moi. Dr. Scott Weese de la Centrul pentru Sănătate Publică al Colegiului Veterinar explică pe blogul "Worms and Germs": „Cavitatea orală a câinelui conține miliarde de bacterii din sute de specii bacteriene diferite. Multe dintre acestea sunt capabile să provoace infecții, având în vedere circumstanțele corecte.” Transmiterea poate apărea prin mușcături, sau chiar apropierea de animale. "Dacă saliva câinilor era un mod sigur și eficient de a trata o tăietură, probabil că până acum ar fi fost îmbuteliată de o mare companie farmaceutică." 

 

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate