Ce semnificație are mieunatul pisicilor?

Ce semnificație are mieunatul pisicilor?

Iulian CuciureanuAug 23, '18

Limbajul pisicilor este format dintr-o combinație de mișcări ale corpului, semnale provocate de anumite mirosuri emise și sunete ca niște vocalize. Oamenii au mirosul mai slab comparativ cu cel al pisicilor și adesea ignorăm semnalele transmise de acestea cu coada și urechea, care formează majoritatea căilor de comunicare a pisicilor.

 Sunetele emise, însă le auzim, miorlăitul, mârâiturile, șuierăturile și zgomotul produs, asemănător torsului felinelor, fac ca ele să primească toată atenția noastră, în special la ora 5  dimineața. Dar există oare o modalitate de a afla  ce  încearcă pisica ta să-ți comunice?

Tipuri de mieunat:

Există patru mari categorii de zgomote emise printre pisici:

  • un tip de murmur, care se manifestă prin tors și reprezintă un semnal de mulțumire și relaxare;
  • un model cuprinzând mai multe tipuri de vocale exprimate prin mieunat, în toate variantele lor (pisicile pot reproduce o multitudine de vocale);
  • un model cu sunete articulate sub formă de „ciripituri” și zgomote care exprimă frustrarea.
  • un model de intensitate ce exprimă o stare de tensiune, reprezentând avertismente, cum ar fi șuierături și mârâieli.

Experții speculează, de asemenea, că unele vocalize ale pisicilor pot fi atât de subtile, datorită  frecvenței atât de înalte  a sunetelor emise, încât numai alte pisici le pot auzi.

Nu toate pisicile sunt gălăgioase. Felinele aparținând rasei Persane precum și cele din rasa  Albastru Chartreux, de exemplu, tind să fie destul de liniștite și calme, în comparație cu alte rase  care nu tac mai deloc. Rasa pisicilor siameze și alte rase străine  sunt deosebit de gălăgioase.

Ce înseamnă mieunatul unei pisici?

Felinele  folosesc o gamă largă și variată de vocalize pentru a comunica cu alte pisici, dar par să aibă și rezerve de "mieunat"  pentru a se face întelese de către  oameni.

Mieunatul poate fi interpretat ca pe o cerere: "lasă-mă afară", "lasă-mă înăuntru", "îngrijește-mă", "joacă-te cu mine", "hrănește-mă!". Pe măsură ce pisica devine mai jucăușă și insistentă, mieunatul crește în intensitate, devenind mai strident sau cu tonalități mai joase. Cerințele felinelor exprimate prin mieunat, au loc cel mai frecvent la ore târzii ale nopții, când proprietarii doresc să doarmă și nu le acordă atenție.

Mieunatul nocturn

Pisicile dorm în mod normal câte 16 ore pe zi și sunt cele mai active pe timp de noapte. Ele fac mișcări ca și cum ar patrula atât în ​​exterior, cât și în interiorul casei. E enervant uneori, dar, totodată și normal.

O pisică hotărâtă și jucăușa vizitează dormitorul și poate chiar să se ghemuiască și să se culce cu tine pentru o parte din noapte până când decide că amândoi ați dormit suficient. Mai întâi vă oferă clipe de atenție, lipindu-și capul de al dumneavoastră și mirosindu-vă sau aruncându-vă jucăriile preferate în cap. Dacă toate acestea nu te fac să te trezești, mieunatul va fi cel care va da rezultate.

Cum să stăpâniți mieunatul unei pisici?

Pisicilor le place foarte mult monotonia și respectarea unor obiceiuri deja create. Astfel, dacă ea învață că atunci când miaună va fi luată în brațe, sau va primi mâncare, atunci va continua să miaune de fiecare dată. Dacă însă observă că lucrurile pe care și le dorește sunt obținute când este cuminte, va renunța ușor ușor la mieunat. Pentru ea, orice tip de atenție, chiar și faptul că încerci să o fugărești când miaună, este mai bună decât ignorarea. De asemenea, dacă ea continuă să miaune sperând să obțină ce-și dorește și tu cedezi după o perioadă de timp, doar pentru a o face să tacă, pisica va învăța să fie perseverentă, pentru că astfel își va atinge scopul.

Practicați dragostea pentru a opri mieunatul pisicii

Soluția pentru a opri pisica din mieunat este puțină “dragoste dură”. Ignoră mieunatul, indifent de volumul lui, tonalitate și mila pe care ți-o insipră ochii pisicii. Nu te uita la ea, nu vorbi cu ea, nu o atinge, nu te enerva, nu țipa, nu încerca să o izgonești. Pur și simplu ignoră mieunatul ei. Vâzând că nu obține ceea ce își dorește, pisica ta va încerca să te facă să cedezi. Va mieuna tot mai tare și va fi chiar și puțin mai agresivă. Dacă ajungi la acest punct și nu cedezi, ești foarte aproape de victorie. Într-un final va ceda și se va opri din mieunat. După ce observi comportamentul liniștit din partea feline tale, e momentul să o răsfeți.

Surse:

https://www.thesprucepets.com/cat-talk-meowing-554066;

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate