Oare câinii ascultă manele?

Oare câinii ascultă manele?

Livia OnceriuOct 19, '17

În mașină sau acasă, la radio sau pe Internet, muzica ne energizează sau ne relaxează în fiecare zi. Simplul gest de a schimba postul de radio atunci când conduceți, în căutarea unei melodii ce se adaptează stării de spirit de moment, nu dă prea mult de gândit, preferințele noastre muzicale fiind variate, dar v-ați pus problema ce îi place să asculte câinelui dvs.?

Din când în când, videoclipuri ce prezintă câini în ipostaze comice sau care cântă fac furori pe mediile sociale, adunând  milioane de vizualizari, pentru ineditul lor, dar preferințele în materie de genuri muzicale au fost studiate de curând de o echipă de cercetători de la Universitatea Glasgow, împreună cu Scottish SPCA, organizație caritabilă scoțiana care are în grijă animale fără stăpân.

Potrivit studiului intitulat "The Effect of Different Genres of Music on the Stress Levels of Kennel Dogs,"-au fost testate următoarele genuri: Motown, Pop, Clasică, Soft Rock și Reggae  și dacă au de ales, câinii își manifestă preferința pentru ultimele două categorii. Modificări fiziologice și comportamentale la câini au fost urmărite pe tot parcursul expunerii la diverse genuri de muzică și s-a constatat că nivelul de stres a scăzut și variabilitatea frecvenței cardiace a  crescut semnificativ de câte ori au ascultat Reggae sau tonurile plăcute din soft rock.

 Totuși să nu ne inchipuim că putem face orice pe ritmuri de muzică, pentru că lătratul ca formă ce avertizare și manifestare a stresului la câine nu a fost afectat de fundalul muzical sonor. Dar per total câinii care ascultă muzică au stat mai mult jos, culcați relaxat decât în picioare, indiferent de genul muzical. 

Un Bob Marley sau un Smiley în difuzoare pot să ajute pentru un chill out perfect, dar nu uitați că un câine trebuie să-și consume energia, are nevoie de mișcare după un program zilnic, bine stabilit și respectat, pentru că îi menține vitalitatea și starea de bine.

 Ca și la oameni, dacă animalului de companie îi place muzica, volumul la care o ascultă este important, dacă nu chiar invers în materie de valori ale intensității, pentru că muzica de club pentru căței ar trebui să nu depășească 60 decibeli, dincolo de care devine un factor de stres, lucru care trebuie reținut, în special de cei care scot câinele la plimbare cu mașina și tocmai și-au instalat boxe noi de 130 decibeli. Alte zgomote relaxante pentru căței sunt cele naturale precum valurile mării sau ploaia, simulate de diverse sisteme white noise de la aplicații pînă la CD-uri.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate