Pisica neagră-noroc sau ghinion?

Pisica neagră-noroc sau ghinion?

Livia OnceriuOct 30, '171 comment

 

De unde și până unde a ajuns pisica neagră simbol de sărbătoare și vedetă al cărui chip inspiră creatorii de costume de paradă?

În Evul Mediu pisicile neagre au început să fie asociate artelor magiei negre ca simbol al lui Satan, fiind considerate companioanele obligatorii ale vrăjitoarelor, în unele cazuri fiind chiar reîncarnări ale acestora. De la această superstiție au plecat apoi adevărate vînători de pisici negre, culminând cu sacrificarea lor în masă. Chiar dacă pisica neagră a fost și în unele locuri este încă considerată purtătoare de ghinion sau de noroc, după obiceiul locului și al timpului (pirații considerau că o pisică neagră poartă noroc dacă urcă pe corabie!) ea a început să fie asociată imaginii de supranatural și a devenit parte a emblemelor Haloween-ului.

31 octombrie e Haloween sau All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows” sau Ziua tuturor sfinților la creștinii catolici și protestanți ce se sărbătorește pe 1 noiembrie. Tradiție străveche bazată pe asocierea cu sărbătoarea păgână Samhain- un fel de zi a recoltei la vechii celți, un joc sau un moment de distracție pentru copii,  Halloween de astăzi, prilejuiește parade ale strigoilor, vrăjitoarelor, personajelor supranaturale sau a celebrităților la ordinea zilei și oferte de dulciuri în cadrul cunoscutului Trick-or-treat.

Adevărul dureros este că pisicile negre nu sunt considerate la aceiași valoare cu suratele lor tărcate, spre exemplu, o statistică arată că adopție de pisici negre din adăposturi sunt mai puțin frecvente. Și când te gândești că în unele locuri cum ar fi Japonia, se crede că pisica neagră aduce pețitori stăpânei sale sau în Midlands în Anglia, ea poate fi considerată un cadou de nuntă ce aduce noroc! Vorba aceia: câte bordeie, atâtea obiceie!

Dar revenind la realitatea de azi, pisicile negre sunt sursă de inspirație, căci mutația genetică care le conferă calitate și culoarea blănii lor este în același timp responsabilă de rezistența lor la unele boli. Pisicile suferă la fel ca oamenii de cancer, HIV sau Altzheimer  și modelul rezistenței lor la boli poate fi folosit în folosul nostru.

N-or fi suficient de fotogenice pentru selfie-uri pe Instagram, dar sunt mulți iubitori de animale care doresc să li se recunoască valoarea și au dedicat zile naționale pentru sărbătorirea acestor frumoase exemplare feline care au pagină dedicata pe wikipedia

Comentarii (1)

nelu marcean on Nov 12, '18

https://www.youtube.com/watch?v=EE8w_uijAnY

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate