Porumbeii salvatori

Porumbeii salvatori

Livia OnceriuJan 30, '19

1918: Porumbeii, aviatorii și șoferii de camioane ajută la oprirea inamicului

(Telegramă specială către The Herald)

Cu armele pe câmpul de luptă - joi - Unul dintre elementele principale care au dus la oprirea ofensivei germane a fost cooperarea splendidă a serviciilor de transport și de informare. Șoferii de camioane din Champagne au  petrecut patru zile și patru  nopți fără  a se odihni nici măcar  câteva momente, grăbindu-și trupele de la o secție la alta, oriunde erau mai multă nevoie, transportând zeci de mii de oameni, deseori chiar sub focul greu al armelor.

Aviația aliată, fie că era vorba de bombardamente, de acțiuni de observare sau de luptă, a păstrat o stăpânire constantă a spațiului aerian. Aviatorii nu lăsau niciun moment de liniște în atacul coloanelor, furnizând  informații constante personalului militar francez cu privire la mișcările trupelor inamice, asupra poziționării trupelor germane, permițând astfel artileriei să le disperseze și să le distrugă.

Rolul porumbeilor voiajori s-a dovedit a fi cel mai important în luptele din Bătălia de la Champagne, unde  legăturile dintre posturile franceze erau adesea tăiate și singurul mijloc de comunicare de care dispuneau era acesta.

Păsările au dus și au adus mesaje în mod constant,  informând astfel personalul militar francez  cu privire la mișcările trupelor germane. Într-o singură situație, un porumbel voiajor „a făcut” ca artileria franceză să deschidă focul asupra unei zone ocupată de trupele franceze dar pe care pe care germanii o înconjuraseră.

Pierderile enorme suferite de trupele germane în timpul Bătăliei de la Marna trebuie să fi fost aproximativ egale cu cele suferite in Bătălia de la Champagne, unde trupele lor de asalt s-au aruncat în zadar în luptă, deoarece trupele franceze erau mai bine pregătite.

La prânz, într-o zi de  luni, când trupele germane au adus divizii de rezervă în vecinătatea dealurilor din Moronvilliers, trăgătorii din elita franceză au obținut o victorie răsunătoare după o luptă grea. Când fumul s-a îndepărtat de pe crestele dealurilor, se  puteau observa cu ușurință mormane de oameni și de cai răniți.

- New York Herald, ediția europeană, 19 iulie 1918

 

Surse:

1) https://www.nytimes.com/2018/07/19/world/europe/ww1-france-allies.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FPigeons;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate